Krónika

Mától hatkor bezár Franciaország

A határellenőrzést is megszigorítják a koronavírus új, fertőzőbb variánsa miatt – Olasz vendéglősök akcióba kezdtek

Franciaország egész területén szombattól délután hat órakor fog kezdődni az éjszakai kijárási tilalom amely „legalább két hétig” tart, és a határellenőrzést is megerősíti a kormány – jelentette be Jean Castex miniszterelnök, hozzátéve: a közfeladatokhoz kapcsolódó kivételeket leszámítva minden helynek, üzletnek és embereket fogadó szolgáltatónak 18 órakor be kell zárnia.

Mától hatkor bezár Franciaország
Szigorúan ellenőrzik a kijárási tilalom betartását a francia rendőrök
Fotó: AFP/Alain Jocard

A meghosszabbított kijárási 1tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Az ország többi részén eddig nyolc órakor kezdődött a kijárási tilalom. „A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy ez az intézkedés egészségügyileg hatékony: abban a 15 megyében, ahol a kijárási tilalom január 2. óta 18 órakor kezdődik, az új esetek növekedése kétszer, sőt van ahol háromszor kisebb, mint más megyékben” – hangsúlyozta a kormányfő. A koronavírus a korábbinál sokkal fertőzőbb brit és dél-afrikai változatai terjedésének megfékezésére a kormány a határok ellenőrzésének szigorításáról is döntött. Az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk, majd annak a végén egy második PCR-teszten is át kell es­niük. Hétfőtől az oltást kortól függetlenül minden veszélyeztetett emberre kiterjeszti a kormány, ennek érdekében hétszáz új oltópont nyílik meg. Eddig mintegy 250 ezren kapták meg a koronavírus elleni oltást. Mindeközben Olaszországban „Lo apro”, vagyis „Én kinyitok” felkiáltással szerveztek éttermesek mozgalmat, akik ma este 6-kor is kinyitnak országszerte. A mozgalomhoz mintegy ötvenezer vendéglátós csatlakozott.

Igyekeznek növelni a kapacitást
 

Kevesebb vakcinát szállít a Pfizer Európába
 

A Pfizer átmenetileg csökkenti az Európába tartó vakcinaszállítmányok mennyiségét – írja a The Guardian a cég közleményére hivatkozva. A Pfizer azzal indokolja a vakcinaszállítmányok átmeneti csökkentését, hogy a jelenlegi gyártókapacitással nem bírják tartani az ütemet, így a csökkentéssel párhuzamosan igyekeznek növelni a gyártókapacitást, hogy a jelenlegi évi 1,3 milliárd dózis helyett kétmilliárdot tudjanak gyártani. A Pfizer közleményében azt írta, hogy a döntés a január végén és február elején érkező szállítmányokat fogja majd érinteni, de a kapacitásnövelésnek köszönhetően február végén és márciusban jelentősen nőni tud a kiszállított vakcinák mennyisége. Az uniós tagországok egészségügyi miniszterei már eddig is panaszkodtak arról, mennyire lassan jönnek a vakcinaszállítmányok az országokba. A következő hetekben előfordulhatnak még fennakadások a Pfizer és a BioNTech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíteni fogja a korábbi vállalásait – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.
(FP)

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 93,8 millió fertőzött, kétmillió halott és 67 millió gyógyult van.
 

Kapcsolódó írásaink