Krónika

Csökken a betegek száma

Itthon a hétvégén folytatják a gondozottakat ellátó intézményekben az oltást

Eddig 130 ezer ember számára elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, amiből 106 ezren már megkapták a vakcinát. A következő szállítmány kedden érkezik.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lépett Magyarország azzal, hogy megérkeztek az első vakcinaszállítmányok – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett: jelenleg két oltóanyag rendelkezik az Európai Gyógyszerhatóság engedélyével, a Pfizer december 26., a Moderna pedig kedd óta szállít vakcinákat Magyarországra. Eddig 130 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett, amiből csaknem 106 ezren már megkapták a védőoltást, a többségük egészségügyi dolgozó, de már hétezer, idősotthonban élő vagy ott dolgozó ember is kapott vakcinát. A hétvégén is folytatják a száz főnél több gondozottat ellátó intézmények lakóinak, dolgozóinak oltását a Moderna készítményével, az idősotthonokban háromezer-négyszáz ember jelezte oltási igényét. A következő vakcinaszállítmány kedden érkezik Magyarországra, addig várhatóan fel is használják a most rendelkezésre álló oltóanyagot – mondta Galgóczi Ágnes.

A legfrissebb adatok szerint 1513 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt száztizenegy beteg. Az aktív betegek száma folyamatosan csökken, kórházban négyezer-hatszáz embert ápolnak vírusfertőzés miatt, közülük 337-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes közölte, a jövő héten tartandó központi középiskolai felvételiket a járványügyi szabályok figyelembevételével bonyolítják le, tehát kötelező lesz a kellő távolság megtartása, a zsúfoltság kerülése, a maszkhasználat és a kézhigiénés előírások betartása, a szülők az iskola területére nem léphetnek majd be.

A szakember továbbra is arra biztat mindenkit, éljen az oltás lehetőségével, és igényét jelezze a Vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte, a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberrel szemben intézkedtek, 143 ember ellen a tízezer lakosnál nagyobb településeken kellett eljárniuk. Emiatt 38 esetben figyelmeztetéssel éltek, 41 helyszíni bírságot szabtak ki, 64 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein öt, üzletekben, bevásárlóközpontokban 18 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön. A kijárási tilalom, a közterületi magatartásszabályok, a csoportosulások tilalmának megszegése miatt 455 rendőri intézkedés volt.

Hátrányos helyzetűek támogatása

Segítséget nyújtanak az oltással kapcsolatos regisztrációban

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai több hátrányos helyzetű régió, illetve csoport esetében tapasztalják, hogy szükséges az oltással kapcsolatos információhoz jutás támogatása, illetve a regisztrációhoz nyújtott technikai feltételek biztosítása. „Akadnak, akik eszköz vagy internetelérés hiányában nem tudnak regisztrálni, számukra rendszeres számítógép- és internetkapcsolatot biztosítanak intézményeinkben a kollégák. Mások nem rendelkeznek e-mail címmel, nekik először ennek pótlásával kezdjük a segítséget” – közölte Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. A szervezet Jelenlét Pontjai mellett a biztos kezdet gyerekházakban, a tanodákban és a Wáberer Házakban is segítenek a regisztrációban.
(VT)

Kapcsolódó írásaink