Krónika

M. Richárd mozgását a megyében semmi sem akadályozza

A bíróság szeptemberben nem jogerősen elítélte M. Richárdot, valamint végleg eltiltotta a vezetéstől, de a Dózsa György úti gázolónak, akit korábban a kecskeméti-maffiaperben 8 évre ítéltek, ez nem nehezíti a napjait: a legutóbbi ítélete óta kapták el vezetés közben, drogozott, és úgy edzett a barátaival, hogy a konditerem a koronavírus miatt nyitva sem lehetett volna.

M. Richárd mozgását a megyében semmi sem akadályozza
M. Richárd a bíróság előtt
Fotó: MH/Purger Tamás

Mindezek ellenére a férfi továbbra sincs letartóztatásban, mindössze bűnügyi felügyelet alatt áll, ami szerint egész Pest megyében szabadon mozoghat. Az ügyészség szerint ez elfogadhatatlan, ezért ismét javasolták a letartóztatását, amiről a jövő héten fog dönteni a bíróság. Az Origo egy informátor segítségével kiszámolta, hogy M. Richárd a halálos baleset óta mennyi időt töltött szabadlábon védekezve: a két ember halálárét felelős gázoló a baleset óta mindössze 2 és fél hónapot volt letartóztatásban.

Már ez önmagában is figyelemreméltó, azonban, ha hozzávesszük, hogy rendszeresen szegi meg a kényszerintézkedés szabályait, akkor már egészen elképesztő.

Legutóbb az derült ki róla, hogy szilveszterkor drogozott. Ezért az ügyészség a bűnismétlés veszélye miatt ismét javasolta a letartóztatását, már nem először.

A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, Pest megyén belül szabadon mozoghat, valamint hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

A gázoló ráadásul már több mint egy évet letöltött a büntetéséből, noha alig volt börtönben: először 2017 augusztusában került őrizetbe, két napra. Ezek után fél éven keresztül volt házi őrizetben, 2017. augusztus 21-től 2018. február 21-ig.

Mivel a bíróság döntése szerint a házi őrizetben valamint a bűnügyi felügyelet alatt eltöltött időt harmadolva számítják bele a büntetésébe, így ez a 6 hónap összesen 2 hónap fogházbüntetésnek felel meg.

Később megint 2 napra őrizetbe került, majd 8 hónapot és 25 napot volt házi őrizetben, 2018. február 24-2018. november 18-ig. Ezt az időszakot is harmadolni kell, vagyis ez nagyjából 2 hónap 28 nap fogháznak felel meg.

A házi őrizetet megszakította 3 nap őrizet, ami után 2 hónap és 20 napra letartóztatásba került, egészen 2019 februárjáig.

Ezek után az elsőfokú ítéletig, 2020. szeptember 30-ig bűnügyi felügyelet alatt volt. Ezt az 1 év 7 hónapot is harmadolni kell, ami így nagyságrendileg 6 és fél hónap fogháznak felel meg.

A bíróság első fokon, nem jogerősen 4 év fogházbüntetésre ítélte. A büntetésből jó magaviselettel ennek a 2/3-ának a letöltése után szabadulhatna, ami összesen 2 év 8 hónap.

Ebből a kényszerintézkedésekkel már letöltött nagyjából 1 év 2 hónapot, vagyis mindössze 1 év 5-6 hónapra került volna börtönbe, ha nem fellebbeznek az első fokú ítélet ellen. így elvileg ennél akár kevesebbet is tölthet börtönben, igaz, akár többet is.

Kapcsolódó írásaink

Tovább tagad Demeter

ĀZárt tárgyaláson folytatódott a hivatali visszaéléssel vádolt LMP-s büntetőpere, hiszen az eljárásban érintett adatok harminc évig titkosak