Krónika

Két védő kizárásáról döntöttek a Human Operator Zrt. ügyében

Két védő kizárásáról döntött a Szegedi Ítélőtábla a Kecskeméti Törvényszék elsőfokú végzését helybenhagyva a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében, és elutasították a per áttételét kérő indítványt - tájékoztatta a bíróság pénteken az MTI-t.

Két védő kizárásáról döntöttek a Human Operator Zrt. ügyében
A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében 2019 februárjában emeltek vádat
Fotó: MH

Az egyik vádlott vezető védőjét azért zárta ki a törvényszék, mert korábban egy tanú jogi képviseletét is ellátta. Egy másik ügyvéd pedig azért nem vehet részt a bűncselekményeket tagadó vádlottak jogi képviselőjeként az eljárásban, mert korábban egy a bűnösségét beismerő, már jogerősen elítélt terhelt védője is volt.

A táblabíróság alaptalannak ítélte azt az indítványt, amelyben az egyik védő a Kecskeméti Törvényszék illetékességét kifogásolta és az ügy áttételét kérte a Szombathelyi Törvényszékhez.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében 2019 februárjában emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 terhelttel szemben.

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával - melyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezeteket vontak be - jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Szegedi Törvényszék két tanácsa összesen hét - a bűnösségét beismerő és az ügyészséggel egyezséget kötő - vádlott ügyében hozott jogerős döntést a megtartott előkészítő üléseken. A bíróság a vádlottakra másfél és három év három hónap közötti börtönbüntetést szabott ki, melyből hárman nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Tavaly januárban azonban több az ügyben eljáró bírót követően a Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be. A Szegedi Ítélőtábla ezt elfogadva 2020-ban a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki a Human Operator Zrt. ügyének tárgyalására.

Kapcsolódó írásaink