Krónika

Százmillióhoz közelít a globális fertőzésszám

A múlt héten Írországban voltak a legrosszabbak a mutatók világviszonylatban is

Globálisan lassan a százmillióhoz közelít a koronavírus-járvány kitörése óta azonosított esetszám. Európában többfelé emelkednek az esetszámok, Írországban a december eleji kedvező mutatók után száznyolcvan fokos fordulat történt.

Százmillióhoz közelít a globális fertőzésszám
Több ember szorul intenzív kezelésre az íreknél, mint a tavaszi járványcsúcs idején
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Világszerte már a százmillióhoz közelít a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma, és kis híján kétmllióan hunytak el. Továbbra is az Egyesült Államok, Brazília és India vezeti a fertőzöttségi világrangsort. Az Egyesült Államokban a járvány egyik legsötétebb napja volt a keddi, miután több mint 4320 halálesetet jelentettek. Az új fertőzöttek tekintetében Európában az Our World Data-adatbázis szerint egymillió főre vetítve jelenleg az Egyesült Királyság áll a legrosszabb helyen, az első tízben van még Svédország, Szlovénia és Csehország is.

Eközben a mintegy ötmillió lakosú Írország, amelyet korábban a sikeres védekezés mintapéldájaként tartottak számon, és a második hullámban Európában szinte elsőként, már október közepén szigorú, hathetes lezárás mellett döntött, most az egyik leggyorsabban fertőződő országgá vált. Mikor december elején véget ért a lockdown, náluk voltak a világon a legkedvezőbb járványügyi mutatók, mára azonban ez megváltozott. Az Our World Data adatbázisa alapján az Oxfordi Egyetem készített kutatást, e szerint a január 10-vel végződő héten világszerte náluk voltak a legrosszabbak a fertőzöttségi mutatók, egy hét alatt egymillió főre vetítve 1323 eset volt az országban. Pénteken pedig a járvány kezdete óta a legtöbb, több mint 8200 új esetet azonosítottak.

De hogyan jutottak idáig? Micheál Martin ír miniszterelnök szóvivője a napokban a CNN-nek arról beszélt, hogy több tényezőt kell figyelembe venni: a vírus szezonalitása, a brit vírusvariáns megjelenése és a karácsonyi lazítások is szerepet játszhattak a romló tendenciában. A lezárás után december 4-én indították újra az országot, december 18-tól pedig engedélyezték, hogy három háztartás gyűljön össze. A karácsonyi ünnepekre, december 21. és január 3. között több mint 54 ezer ember érkezett repülővel Írországba. A brit vírusvariánst karácsony napján detektálták először az íreknél, az elmúlt időszak új eseteinek negyven százaléka az új mutá­cióhoz köthető. Ugyan december 22-én bezárták az éttermeket, bárokat, december 31-től pedig a nem létszükségleti boltokat is, múlt héten pedig azt is közölték, hogy három hétig zárva lesznek az iskolák, kérdés, hogy ez mire lesz elég. Kórházban 1750 embert ápolnak a Covid-19 miatt, ebből 172-en vannak intenzív osztályon, vagyis többen, mint a tavaszi első járványcsúcs idején. Az Ír Kórházi Tanácsadó Szövetség vezetője szerint a sürgősségi ellátást biztosító kórházakban „valódi nemzeti vészhelyzet” van.

Angliában hotelekbe küldhetik a nem súlyos betegeket

Annyira túlzsúfoltak az angliai kórházak, hogy a hatóságok azt tervezik, a nem súlyos állapotú koronavírusos betegeket hamarosan saját otthonaikba vagy pedig helyi hotelekbe szállítják, így csökkentve az egészségügyre nehezedő terheket – írta a The Guardian belsős dokumentumokra hivatkozva. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) hangsúlyozta, olyan nem fog előfordulni, hogy kezelésre szoruló betegeket elküldenek a kórházakból. A hotelekbe szállított emberekről önkéntes szervezetek tagjai fognak gondoskodni. A lap szerint az NHS emellett arra kéri a gondozóotthonokat is, hogy koronavírusteszt nélkül is fogadják a kórházakból érkező Covid-betegeket, amennyiben az ezt megelőző kéthetes önkéntes karantén letelt, és nem mutattak új tüneteket. Angliában több mint harmincötezer fertőzött van kórházban jelenleg, a szakértők szerint a járvány hetek múlva fog tetőzni.
(VB)

Röviden

BELGIUM: Január 15. helyett március 1-jéig érvényben maradnak a rendkívüli intézkedések. Ahol lehetséges, kötelező marad a távmunka. A nem alapvető kül- és belföldi utazás továbbra sem ajánlott. A többhetes csökkenés után ismét emelkednek a napi esetszámok. Az elhunytak száma már húszezer fölött van.
 

VATIKÁN: Sajtóhírek szerint Ferenc pápa is megkapta a vakcinát, de a Szentszék még csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását. Az egyházfő már jelezte, hogy be kívánja oltatni magát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom