Krónika

Többen is kifogásolják az EU vakcinabeszerzését

Markus Söder bajor kormányfő szerint a túlzottan bürokratikus működés az oka annak, hogy nem halad megfelelően az uniós oltási program

Várhatóan április elejéig érvényben kell hagyni a korlátozásokat Németországban, hogy lassítani tudják a koronavírus-járvány terjedését – erről beszélt tegnap pártja képviselőinek Angela Merkel a Bild beszámolója szerint.

Többen is kifogásolják az EU vakcinabeszerzését
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A német kancellár szerint, ha nem sikerül megállítani a vírus új, először Nagy-Britanniában azonosított variánsát, húsvétra akár megtízszereződhet a fertőzöttek száma, ezért van szükség a nyolc-tízhetes zárlatra. Ismert, az Európai Unió soros elnökségét korábban ellátó német kormányt nemrég éppen Németországból érte kritika, amiért a vakcinák engedélyeztetése túl lassú, illetve amiért az unió nem szerzett be elég oltóanyagot. Nemrég Markus Söder bajor kormányfő a Bild am Sonntag című lapba írt cikkében szólalt fel, mondván, meglehetősen nehéz lesz megmagyarázni, miként történhet, hogy egy Német­országban kifejlesztett vakcinával máshol előbb kezdenek oltani. Ezzel az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös készítményére utalt, amelyet az EU-tagállamokban december 27-én kezdtek alkalmazni, míg például az Egyesült Királyságban már december 8. óta zajlik annak használata. Söder szerint ez az Európai Bizottság túlzottan bürokratikus működése felelős.

A német szövetségi kormányt a Bundestagban is többen kritizálták, amiért az országos oltási kampány nem megfelelő ütemben zajlik. Lars Klingbeil, az SPD elnöke például káosznak nevezte a német oltási programot, a Linke párt elnöke, Dietmar Bartsch pedig azt mondta, a lakosság nagy árat fizet a kormány hibái miatt.

Ismert, az Európai Bizottság ez idáig hat gyártóval (AstraZeneca, Sanofi–GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech–Pfizer, a CureVac és a Moderna) írt alá szerződést vakcinabeszerzésről, de az unióban egyelőre csak a Moderna és a BioNTech–Pfizer oltóanyaga kapott forgalomba hozatali engedélyt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom