Krónika

Hamarosan engedélyezhetik az oxfordi szérumot

Az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a védőoltást, ugyanakkor hangsúlyozta, a döntés tagállami hatáskörbe tartozik

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár benyújtotta közös oltóanyagának engedélyezési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé kedden.

Hamarosan engedélyezhetik az oxfordi szérumot
Az Astra–Zeneca oltóanyaga hamarosan zöld utat kaphat Európában
Fotó: AFP/Kirsty O’Connor

A kére­lemről várhatóan január 29-ig gyorsított eljárásban döntést hoznak, addig megvizsgálják a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan benyújtott dokumentációkat. Kedvező ajánlás esetén a Pfizer-BioNTech és a Moder­na készítményei után ez lehet a harmadik oltás, amelyet alkalmazni kezdenek az EU-ban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren üdvözölte az Oxford–AstraZeneca-oltóanyag engedélyezési folyamatának megindítását. Hozzátette, amint a vakcina pozitív értékelést kap tudományos szempontból, nagyon gyorsan engedélyezni fogják a használatát Európában.

Az oxfordi vakcina a klinikai tesztek során átlagosan hetven százalékban alakított ki védettséget a résztvevőknél, de bizonyos adagolás mellett a hatékonyság elérte a kilencven százalékot is. A készítmény előállítási költsége alacsonyabb a legtöbb konkurens cég oltásaihoz képest, ráadásul szállítása is egyszerűbb. A vakcinát már engedélyezték Nagy-Britanniában és Mexikóban is.

Eközben az Európai Unió újabb vakcinagyártó céggel köthet megállapodást – erről kedden az Európai Bizottság oltásforgalmazókkal folytatott tárgyalásainak vezetője, Sandra Gallina az Európai Parlament által szervezett meghallgatáson beszélt. Elmondása szerint a héten lezárulhat a megbeszélés a francia Valneva gyógyszergyártóval, és elindítják a beszerzési folyamatokat. Hozzátette, hamarosan az amerikai Novavaxszal is várhatóan megállapodást kötnek 200 millió dózis felvásárlására, miután december középen lezárultak a beszerzésről szóló tárgyalások.

Gallina tegnap arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a védőoltást, de ennek eldöntése tagállami hatáskörbe tartozik. Közölte, az oltóanyagok szállítása áprilistól felgyorsul, sokkal nagyobb mennyiség jut el a tagállamokba a második negyedévtől kezdve.

A „világ legboldogabb helye”
 

Oltóközpont lesz nemsokára Disneyland
 

A kaliforniai Disneyland lesz az új koronavírus elleni oltások beadásának első nagy központja  Orange megyében. A világhírű vidámparkban, „a világ legboldogabb helyén” naponta a helyi lakosok ezreit tudják majd ellátni védőoltással, és további négy hasonló oltócentrumot terveznek még a régióban – idézte a közleményt a Variety.com. A Disneylandben a tervek szerint a hét második felében kezdődhet meg a tömeges oltás. Kaliforniában a fertőzöttek száma  igen magasra szökött az utóbbi időben, összesen több mint kétmillióan kapták már el a vírust. A Disneyland a világjárvány miatt március óta zárva tart, és bár a Downtown Disney elnevezésű sétáló- és bevásárlóutca – az állami előírások figyelembe vételével – már látogatható, de éttermeibe nem lehet beülni, és üzletei sem nyitottak ki mind.
(FP)

Ellenőrzik a Pekingbe tartókat

Újabb nagyvárost zártak le Kínában

Míg Kínában hétfőn még száz fölötti új fertőzöttet azonosítottak keddre megfeleződött ez a szám. Ennek ellenére újabb nagyvárost, az ötmilliós Langfangot is lezárták. Az MTI híradása szerint itt egy új fertőzöttet azonosítottak, aki Peking egyik nyugati kerületében dolgozik. Hupej tartományból százezrek járnak át a fővárosba dolgozni, ám az új esetek felbukkanása miatt szigorú ellenőrzést tartanak a Pekingbe  vezető közutakon: az autók utasainak negatív tesztet, lakcímazonosítót és munkáltatói igazolást kell bemutatniuk ahhoz, hogy beengedjék őket a fővárosba. Hupejben január 2-án fedezték fel a legelső új, belföldi fertőzésből eredő esetet, azóta az új esetek jelentős része a 11 milliós tartományszékhelyen, Sicsiacsuangban és a nyolcmilliós Hszingtajban bukkant fel. Ezt a két várost lezárták, a teljes lakosságot letesztelték.
(PS)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom