Krónika

Alig haladja meg az ötven százalékot a kínai Sinovac Biotech gyártó vakcinájának hatékonysága

Az Instituti Butantan brazíliai egészségügyi intézmény közlése szerint az országban zajló klinikai vizsgálatok során a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó által fejlesztett koronavírus elleni, CoronaVac névre keresztelt vakcina mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak bizonyult – adta hírül az MTI.

Alig haladja meg az ötven százalékot a kínai Sinovac Biotech gyártó vakcinájának hatékonysága
Alig haladja meg az ötven százalékot a kínai Sinovac Biotech gyártó vakcinájának hatékonysága
Fotó: Cai Xiangxin / XINHUA / Xinhua

Mint megírtuk, az intézet a részleges adatok alapján a múlt héten még arról adott hírt, hogy a CoronaVac az enyhe fertőzések esetében 78, a súlyos és mérsékelt fertőzéseknél száz százalékban alakított ki védettséget. A vizsgálatban több mint tizenkétezer-ötszáz önkéntes vett részt, a mostani eredménybe beleszámították a rendkívül enyhe eseteket is, amelyek nem igényeltek klinikai ellátást.

Minthogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a brazil hatóságok is azon oltóanyagok sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amelyek legalább az ötvenszázalékos hatékonyságot elérik, az eredmény csalódást keltő. Brazília további adatokra vár az engedélyeztetéshez.

Kínában eközben július óta a legmagasabb napi fertőzésszámot jelentették szerdán, főként a főváros, Peking térségéből.

Száztizenöt ember tesztje lett pozitív, ezzel jelenleg több mint hétszáznyolcvan fertőzött van az országban. A hatóságok attól tartanak, hogy ismét erőre kap a járvány. Mint megírtuk, az országban már három nagyvárost zártak le a vírus megjelenése miatt: az ötmilliós Langfangot, a tizenegymilliós Sicsiacsuangot, illetve a nyolcmilliós Hszingtajt. Utóbbi kettőben múlt hétvégéig teljeskörűen letesztelték a lakosságot. A tervek szerint ma érkeznek meg Kínába a WHO kutatói, akik a vírus eredetét fogják vizsgálni.

Kapcsolódó írásaink