Krónika

Belehúznak az oltásba az Egyesült Királyságban

A Moderna cég készítménye is engedélyt kapott, tavasszal érkezik

Tizenhatmillió lakost oltanának be a szigetországban február 15-ig. Engedélyt kapott az amerikai Moderna vakcinája, de ez csak tavasszal érkezik a szigetországba.

Belehúznak az oltásba az Egyesült Királyságban
Az első dózis. Egy idős skót asszony az oxfordi vakcinát kapja meg ápolójától
Fotó: AFP/POOL/Russell Cheyne

A brit kormány több ezer orvosi rendelő, 223 orvosi intézmény és kétszáz gyógyszertár bevonását tervezi az oltási kampányba, valamint hét nagyvárosban hatalmas oltási központokat nyitnak meg. Utóbbiak többsége sport- illetve konferencialétesítmény,Jövő héttől az országban naponta több százezren is megkaphatják a védőoltást. A kormány célja, hogy február 15-ig a leginkább veszélyeztetett lakossági csoport minden tagja megkaphassa az oltást, így Angliában tizenkétmillióan, az Egyesült Királyságban összességében tizenhatmillióan másfél hónapon belül hozzájuthatnak a vakcinához. Az oltási kampány december 8-i kezdete óta másfél millióan részesültek az oltóanyag első dózisában. A briteknél a Pfizer/BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca vakcináját alkalmazzák. Sőt, a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság pénteken engedélyezte az amerikai Moderna által kifejlesztett vakcina forgalmazását is, így a szigetországban már három oltóanyag lesz elérhető. Tizenhétmillió dózisra kötöttek szerződést, de ez várhatóan csak tavasszal érkezik meg az Egyesült Királyságba.

Jövő héttől csak azok utazhatnak be Angliába, akik egy 72 óránál nem régebbi, negatív vírustesztet tudnak felmutatni. Ez azokra is vonatkozik, akik az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országból érkeznek. Azokat, akik az e kötelezettség alól nem mentesített országokból – például Magyarországról – utaznak Angliába, a negatív teszteredmény sem menti fel a tíznapos karantén alól.

Időközben eddig negyvenöt ország jelezte, hogy megjelent náluk az először Nagy-Britanniában azonosított új vírustörzs, amely a korábbi változatoknál jóval fertőzőbb, és nagyobb arányban betegíti meg a negyven év alatti embereket, súlyosabb lefolyású betegséget viszont nem okoz. Már vizsgálják, a szigetországban alkalmazott két oltóanyag hatékony-e a vírusváltozat ellen. Eddig minden jel arra mutat, hogy igen. Pénteken negatív rekordott döntött a járvány, több mint 68 ezer új fertőzöttet találtak, és 1325-en elhunytak.

Kapcsolódó írásaink