Krónika

Németországban minden eddiginél többen haltak meg a járványban

A pénteki adatok szerint Németországban minden eddiginél többen haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt.

Németországban minden eddiginél többen haltak meg a járványban
A Németországban kimutatott fertőzöttek száma 31 849, ami szintén a legrosszabb adatok egyike
Fotó: AFP/Boris Roessler

A Robert Koch Intézet (RKI) közlése szerint a megelőző 24 óra alatt 1188 ember hunyt el a vírus okozta fertőzés szövődményei következtében. Ekkora napi halálozási esetszám még nem volt az országban a járvány kezdete óta. A kimutatott fertőzöttek száma 31 849, ami szintén a legrosszabb adatok egyike.

Jens Spahn egészségügyi miniszter a növekedés ellenére a tömeges oltások jelentőségét hangsúlyozta.

„Ez egy jó nap a világjárvány elleni csatában” - jelentette ki, arra utalva, hogy többet lehet felhasználni a BioNTech és a Pfizer közös vakcinájából, mert egy gyógyszeres fiolából egy speciális fecskendővel hat adagot tudnak kinyerni az eddigi öt helyett.

Üresen kongó német tanterem
Üresen kongó német tanterem
Fotó: AFP/Jan Woitas

Felhívta a figyelmet arra is, hogy másik gyártó, a Moderna amerikai cég már a jövő héten képes lehet a védőoltás szállítására, és egy harmadik vakcina engedélyezése is hamarosan várható. Németországban a következő hónapban szintén elkezdődik a BioNTech/Pfizer oltóanyag gyártása. Eddig több mint 476 ezer embert oltottak be az első adaggal.

Az RKI adatai szerint az országban több mint 1,8 millió embert fertőzött meg az új koronavírus, és közülük 38 795-en haltak meg összesen, de a karácsonyi és szilveszteri adatokat még kiigazíthatják. A kormányzat arra törekszik, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzések száma 50 alá menjen egy hétnapos időszak alatt. Ez a mérőszám országos átlagban most 136,5, de a keleti országrész egyes körzeteiben eléri az 4-500-at is.


Dánia korlátozza az utasforgalmat minden országgal

Dánia január 9-től minden országgal korlátozza az utasforgalmat, emellett nem javasolja saját lakóinak a külföldi utazásokat az új koronavírus, illetve annak jóval fertőzőbb angol, továbbá dél-afrikai variánsa terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be Jeppe Kofod dán külügyminiszter pénteken.

A mostani lépés a héten szigorított járványügyi intézkedéseket követi. A külügyminiszter szerint az utazási korlátozások a belföldi intézkedések észszerű következményének számítanak.

A dán hatóságok szerint eddig nem észlelték a koronavírus elsőként Dél-Afrikában azonosított mutációját, de abból indulnak ki, hogy az eddig ismert variánsoknál fertőzőbb, Egyesült Királyságban észlelt változat hamarosan megjelenhet Dániában is

Benny Engelbrecht szállításügyi miniszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy péntektől Dániába csak negatív koronavírusteszt birtokában és megfelelő indok alapján lehet beutazni. A korlátozások legalább január 17-ig hatályban lesznek.

Az 5,8 millió lakosú országban mintegy 178 497 fertőzöttet azonosítottak, és 1517 a halálos áldozatok száma


Bővítették a svéd kormány jogköreit a járvány megfékezése érdekében

A svéd parlament pénteken jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében ideiglenesen bővítik a kormány jogköreit a járvány elleni küzdelem jegyében.

A jogszabály vasárnap lép életbe, és felhatalmazza a kormányt, hogy bevásárlóközpontokat, edzőtermeket és kulturális létesítményeket zárasson be, s felfüggeszthesse a tömegközlekedést, vagy korlátozhassa az említett létesítményeket látogató emberek számát.

A nyilvános összejövetelekre vonatkozó szabályokat megsértőket pénzbírsággal sújthatják.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök a döntést követően néhány órával közölte: a kormány egyelőre nem döntött üzletek bezárásáról, de kész arra, hogy így cselekedjen. Hozzátette: a nyilvános összejöveteleken legfeljebb nyolc ember gyűlhet össze egyszerre.

Svédországban vasárnaptól a nyilvános összejövetelekre vonatkozó szabályokat megsértőket pénzbírsággal sújthatják
Svédországban vasárnaptól a nyilvános összejövetelekre vonatkozó szabályokat megsértőket pénzbírsággal sújthatják
Fotó: AFP/Jessica Gow

Ugyanezen a sajtótájékoztatón felszólalva Lena Hallengren svéd egészségügyi és szociális ügyi miniszter elmondta: a jogszabály által kötelezett üzleteknek és egyéb helyiségeknek biztosítaniuk kell, hogy egyetlen vásárló se tartózkodjon a másik közelében legalább 10 négyzetméteres körzetben. A boltoknak, edzőtermeknek és egyéb helyiségeknek ezenkívül azt is világosan jelezniük kell, hogy hányan tartózkodhatnak bennük egyszerre - tette hozzá.

A szabályok betartatásáért a megyei adminisztrációs testületek felelnek, és jogsértés esetén pénzbüntetéseket róhatnak ki.

A törvény a tervek szerint szeptember végéig lesz érvényben. A kormánynak ezenkívül értesítenie is kell a parlamentet a lezárásokról egy héten belül.

A törvénytervezetről tartott pénteki parlamenti vita során az ellenzék soraiból bírálatok érték a kormányt amiatt, hogy késlekedett a törvény előterjesztésével. Bírálta a kormányt többek között Camilla Waltersson Gronvall, a legfőbb ellenzéki erő, a konzervatívok tagja is, amiért a jogszabály nem tisztázza: miként kárpótolják a bezárni kényszerülő üzleteket.

Hallengren védelmébe vette a kormányzati erőfeszítéseket, azt állítva, hogy bár "nagyszámú" önkéntes és kötelező érvényű lépéshez folyamodtak, amelyek sikeresnek bizonyultak, további eszközökre van szükség.

A 10,3 millió lakosú Svédországban eddig mintegy 490 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 9433 halálesetet jegyeztek fel, ami lényegesen nagyobb a többi skandináv országban feljegyzett esetszámokhoz képest.

Kapcsolódó írásaink