Krónika

Rábólintottak a Moderna védőoltására az EU-ban

Már a második oltóanyag kapott pozitív ajánlást az Európai Gyógyszerügynökségtől, ezzel a Pfizer–BioNTech-féle vakcina után még egy készítmény elérhető lesz az unióban

Biztonságosnak és hatékonynak ítélte, így forgalmazásra ajánlotta ez európai gyógyszerfelügyeleti hatóság az amerikai Moderna gyártócég vakcináját. A készítményre az Európai Bizottság is igent mondott. Az unió összesen százhatvanmillió adagra kötött szerződést az amerikai céggel. 

Rábólintottak a Moderna védőoltására az EU-ban
Amerikában már használják, Európába jövő héten érkezhet az első szállítmány
Fotó: AFP/Joseph Prezioso

Hamarosan tömegesen bevethetik a második oltóanyagot is az Európai Unióban, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis szerdán a Moderna vakcináját is alkalmazásra ajánlotta. Az ügynökség a készítmény klinikai tesztje során kapott adatokat gyorsított eljárásban megvizsgálva megállapította, hogy mind minőségi, biztonsági és hatékonysági szempontból megfelel az uniós standardoknak. „Ez a vakcina egy újabb eszköz, hogy megbirkózzunk a jelenlegi veszélyhelyzettel” – fogalmazott az EMA ügyvezető igazgatója, Emer Cooke.

A Moderna mRNA–1273 néven ismert oltóanyaga a klinikai tesztek során 94,1 százalékban alakított ki védettséget a résztvevőknél. A mintegy harmincezer, tizennyolc év feletti önkéntes fele kapta meg valóban a készítményt, közülük mindössze tizenegy ember fertőződött meg később. A kontrollcsoportban – akik placebót kaptak – ezzel szemben több mint száznyolcvanan produkáltak pozitív tesztet. Szintén magas hatékonysággal, 90,1 százalékban előzte meg a súlyos esetek kialakulását, emellett hatékony volt nőknél és férfiaknál, valamint a különböző rasszokban és etnikai csoportokban egyaránt. Az oltóanyagot a legtöbb koronavírus elleni vakcinához hasonlóan két dózisban kell beadni, huszonnyolc nap különbséggel.

A Moderna készítménye ugyanazon az új, úttörő – Karikó Katalin kutatóbiológus szabadalma alapján kifejlesztett – eljáráson alapul, mint az EU-ban elsőként engedélyezett Pfizer–BioNTech-vakcina, amely ugyancsak rendkívül magas arányban, 95 százalékban alakított ki védettséget. Ezzel már december 27. óta zajlik az oltás a tagállamokban.

A Moderna vakcináját december 28-án engedélyezték az Egyesült Államokban, Izrael hétfőn szintén engedélyezte a védőoltást. Az Európai Unió november végén az amerikai céggel nyolcvanmillió adag vásárlásáról kötött szerződést a tagállamok nevében, valamint további nyolcvanmillióra van vásárlási opciója.

Az Európai Bizottság tegnap pár órával az EMA pozitív elbírálása után feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott az oltóanyagra. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint az ez idáig megkötött oltóanyag-beszerzések több mint elegendő biztonságos és hatékony vakcinát tesznek elérhetővé minden európai ember védelmére. A Moderna közölte, az első vakcinaszállítmányok jövő héten érkezhetnek meg Európába. Mostanáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi–GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech–Pfizer (300 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írtak alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Tolódik a misszió
 

Nem engedte be Kína a WHO szakértőit, akik a vírus eredetét vizsgálnák
 

Nem adta meg kedden Kína az engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi kutatócsoportjának az országba való belépésre. A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz mély csalódottságát fejezte ki, amiért Kína még nem véglegesítette a szakértői csoport engedélyeit a belépéshez. Két kutató már útban volt Kína felé, egy visszafordult, egy másik pedig egy harmadik országban várakozik. Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója  arról beszélt, hogy vízumkérdésről van szó. Ugyanakkor tegnap Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő közölte, a beutazást nem csupán vízumproblémák akadályozzák. Mint mondta, még folyik az egyeztetés a WHO-val a beutazásról. Elmondása szerint a felek kapcsolatban állnak a dátum kitűzésének és a látogatás előkészítésének érdekében, és hozzátette „soha nem merült fel probléma a Kína és a WHO közötti együttműködésben”. A január elejére kitűzött misszióban részt vevő tíz nemzetközi szakértő egyebek mellett Vuhanba utazna, ahonnan 2019. december 31-én jelentették hivatalosan az első „ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket”. A küldetés célja, hogy azonosítsák a vírus eredeti hordozóját, valamint azokat a lehetséges módokat, ahogyan a koronavírus állatról emberre terjedhetett.
(PS)

Egészségügyi miniszter: Elegendő oltás lesz

Belpolitikai vitát kavart Németországban, hogy kevés vakcinát szereztek be

Németország több mint 130 millió adag koronavírus elleni vakcinát fog kapni, ami elegendő lesz mindenki számára – közölte szerdán Jens Spahn német egészségügyi miniszter. A Moderna első szállítmánya várhatóan a jövő hét elején megérkezik az országba, ismertette a tárcavezető. Komoly belpolitikai vitát kavart az országban, hogy Németország kevés oltóanyagot szerzett be, és az oltások üteme is lassú – miközben az egyik gyártó, a BioNTech a németországi Mainzban fejlesztette ki a vakcináját. Spahnt saját pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a koalíciós társ szociáldemokraták soraiból is bírálták. Angela Merkel kancellár kedd este egy tanácskozáson védelmébe vette egészségügyi miniszterét, aki szerinte kiváló munkát végez. A Cicero konzervatív havilap értékelése szerint Merkel és Spahn ugyan az EU-t hibáztatja a késlekedésért, ám felmerül a kérdés, hogy a Merkel szövetségese, Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság késlekedését látva miért nem léptek időben. Az országban szigorítottak. Az abszolút szükséges minimumra csökkentik az emberi kapcsolatokat. Az iskolák és az óvodák továbbra is zárva tartanak, a szülők a korábbinál hosszabb ideig, 20 napig maradhatnak otthon gyermekeikkel. Bezárják az üzemi konyhákat.
(ŐM)

Vízkereszt járvány idején Görögországban

Vízkereszt járvány idején Görögországban
Vízkereszt járvány idején Görögországban
Fotó: AFP/NurPhoto/Nikolas Kokovlis

A járványügyi szigorítások január 11-ig vannak érvényben Görögországban, az ortodox kereszténység egyik legnagyobb ünnepének számító vízkereszt napján több templom mégis megnyitotta kapuit a hívők előtt. A nagyobb templomokban legfeljebb ötven, a kisebbekben huszonöt ember vehetett részt a misén. Ezt betartották az emberek, ugyanakkor a rendőröknek többekkel gondja akadt, akik Szalonikiben például a tilalom ellenére a tengerparton szerették volna elvégezni az ilyenkor szokásos vízszentelési szertartást. Legalább három embert őrizetbe is vettek. Athénban (képünkön) is csoportosan a tengerparton, illetve a tengerben ünnepeltek.
(PS)

Röviden

AUSZTRIA: Megkezdődött Bécsben az oltási kampány második köre, az első kétezer adag oltás után – amelyet december 27-től kezdődően adtak be ápoló- és idősotthonok lakói­nak és dolgozóinak – további ötezer dózis vakcinát osztanak szét a fővárosi intézményekben. Előbbre hozzák a január 12-re tervezett országos oltási kampányt is, amelyre már a héten sor kerülhet. A vakcinák érkezésének üteme szerint szélesítik a beoltandók körét is, megkaphatják például mentőápolók és nem idősotthonban élő idősek is.

SZERBIA: Kétmillió adag Szputnyik V orosz vakcinát szállítanak az országba, ennek jelentős része már egy hónapon belül megérkezik. Az első szállítmányt december 30-án kapta meg Szerbia. Tegnap Ivica Dacic, a szerb parlament elnöke és Aleksandar Vulin belügyminiszter is beadatta magának az orosz oltóanyagot.

FRANCIAORSZÁG: A korábbi tervekkel ellentétben úgy tűnik, nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek január 20-án. Ezt Jean Castex miniszterelnök várhatóan ma jelenti be hivatalosan. A legutóbbi adatok alapján Franciaországban egy nap alatt mintegy húszezer-ötszáz új fertőzöttről érkezett jelentés. Míg hétfőig kevesebb mint ezer embert oltottak be,
a héten már naponta ötezren vették fel az oltást.

UKRAJNA: Az egy nappal korábbi napi adathoz képest tegnap kétezerrel több, csaknem hétezer új fertőzöttet regisztráltak. Emellett kiemelkedően magas, csaknem háromezer volt a kórházba került betegek száma is. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kijelentette, ellenzi a január 8–24. közötti időszakra tervezett, szigorított karantén elhalasztását. Közölte, hamarosan újabb vakcinagyártókkal kötnek megállapodást.

ÍRORSZÁG: Elrendelték az összes iskola bezárását legalább három hétre. A kórházi kezelésre szoruló covidos betegek száma meghaladta a tavaszi csúcsot: immár 921-en vannak kórházban. A helyzet gyors rosszabbodását szakértők a karácsonyi „nyitásnak” tulajdonítják, amikor a kormány újraindította a gazdaság nagy részét. Előtte Írország az EU-ban az egyik legkedvezőbb járványadatokat mutatta, jelenleg viszont az egyik leggyorsabban fertőződő tagállam.

NAGY-BRITANNIA: Tavaly április óta először több mint ezer halálos áldozata volt egy nap alatt a járványnak, valamint 62 322 új fertőzést azonosítottak, ami rekord. Több mint harmincezer beteget ápolnak kórházban a Covid–19 miatt. Boris Johnson miniszterelnök szerint a brit lakosság legveszélyeztetettebb korosztályának csaknem negyede már megkapta az oltást.

A Worldometers.info adatai szerint a fertőzöttek száma világszerte már meghaladta 87 milliót, több mint 1,8 millióan elhunytak, 62,8 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink