Krónika

Lengyelország kevesli a vakcinákat

Lengyelország logisztikailag kész arra, hogy havonta három-négymillió embert oltsanak be a koronavírus ellen, de kevés a vakcina, a kormány ezért az oltóanyagbeszerzés növelésére törekszik, még az első negyedévben - közölte csütörtökön a lengyel kormányszóvivő.

Lengyelország kevesli a vakcinákat
A Pfizer védőoltását egyre több ország hagyja jóvá
Fotó: AFP/Eva Marie Uzcategui

A kormány a vakcinaszállítmányok növelésére számít, a második negyedévben határozottan nagyobb lesz az érkező mennyiség, így a beoltottság mértéke is sokkal nagyobb lesz - nyilatkozott Piotr Müller kormányszóvivő a lengyel közszolgálati rádió hírcsatornájának (Polskie Radio 24).

Müller közlése szerint szerda délelőttig több mint 153 ezer embert oltottak be. A lengyelországi vakcinázási program keretében december végétől az úgynevezett „zéró csoport” - az egészségügy dolgozók, illetve családtagjaik, valamint a kórházban kezelt koraszülött csecsemők szülei - beoltása zajlik.

A szóvivő megerősítette, hogy a kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy már az első negyedévben több vakcinát szerezzen be a gyártóktól, de - mint Müller mondta - a megnövelt szállítmányokról jelenleg még nincs megállapodás.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője kedden közölte, hogy Lengyelország az Európai Unió (EU) egyes más országaihoz, például Németországhoz hasonlóan, közvetlenül a gyártócégekkel tárgyal az európai uniós vakcinabeszerzési programon kívüli vakcinák beszerzéséről.

Dworczyk szerint a jelenlegi szerződések alapján a BioNTech-Pfizer német-amerikai vakcinából március végéig 4,6 millió adag, az amerikai Moderna cégtől 840 ezer adag, és az uniós szintű engedélyezés esetén a CureVac német cégtől 400 ezer adag érkezhet Lengyelországba, a két dózisú vakcinákból így március végéig összesen 2,9 millió lengyelt olthatnak be a hozzávetőleg 38 millió lakosú országban.
 

Kapcsolódó írásaink