Krónika

Zárlat alatt Anglia, kijárási tilalom Olaszországban

Felgyorsítanák az oltási kampányt Franciaországban

Nem lazítanak a vírus agresszív terejedése miatt az Európai országok.

Zárlat alatt Anglia, kijárási tilalom Olaszországban
Bezárt London, kiürült a híres Trafalgar Square
Fotó: AFP/Justin Tallis

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése végett  kedden nulla órától – jelentette be Boris Johnson. Az új rendelkezés szerint csak az léphet az utcára, akinek nyomós oka van kint tartózkodni: ez jelenti a bevásárlást, gyógyszerek beszerzését és kültéri edzést. Az éttermek csak elvitelre kínálhatnak ételt, alkoholt nem lehet így kérni. Az amatőr csapatsportolók nem folytathatják tovább a tevékenységüket, csak az elitbe tartozó Premier League marad továbbra is. Minden iskolát és egyetemet bezárnak, az intézményeknek február közepéig át kell térniük a távoktatásra. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy míg a koronavírus korábbi változatával sikerrel felvették a harcot, az új mutáció terjedésének sebessége aggasztó. Ugyanakkor rámutatott: az Egyesült Királyságban már több ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, mint Európa többi országában együttvéve.

Szigorú korlátozások és azok részleges oldása ismétlődik továbbra is Olaszországban. Január 5-től ismét zárlatot rendeltek el, vízkereszt ünnepére újból egész napos kijárási tilalom lépett életbe, bezárták a kereskedelmi és a vendéglátóegységeket. A tartományok határai január közepéig zárva maradnak. A szigorítások már december 24. óta tartanak. A kormány hétfő késő este úgy döntött, január 11-től ismét színek alapján osztják fel az országot a járványveszélyesség fokozatai szerint. Ahol a reprodukciós ráta egyes érték fölé emelkedik, narancssárga, vagyis közepesen veszélyes területnek nyilvánítják a régiót. Nem kizárt, hogy ismét lesznek teljesen lezárt vörös zónák is, ahol pedig rendkívül jónak bizonyulnak a járványadatok, úgynevezett fehér övezetet rendelhetnek el.

A koronavírus elleni oltókampány felgyorsítását ígérte a francia egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy az oltási kampányt kiterjesztik a tűzoltókra és az 50 év fölötti szociális munkásokra, valamint január végéig elkezdik az otthonaikban élő 75 év fölöttiek vakcinálását is. A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy a világ országai közt Franciaországban a legmagasabb azoknak a száma, akik szkeptikusak az oltással szemben.

A Worldometers szerint a fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 86,3 milliót, több mint 1,87 millióan elhunytak, 61,2 millióan pedig meggyógyultak.
 

Kapcsolódó írásaink

Időben kell beadni a második dózist

ĀKoronavírus. A Pfizer és a BioNTech szerint nincs biztosíték arra, hogy a védőoltás hatékony lesz, ha a második adag vakcinát az előírtnál később adják be