Krónika

Időben kell beadni a második dózist

Koronavírus. A Pfizer és a BioNTech szerint nincs biztosíték arra, hogy a védőoltás hatékony lesz, ha a második adag vakcinát az előírtnál később adják be

Nem ajánlja a Pfizer és a BioNTech, hogy késleltetve adják be a második dózis oltóanyagot az embereknek. A teljes védettség a máso­dik oltás után hét nappal alakul ki. Közben az Egyesült Államokban arra figyelmeztetnek: mind a Pfizer-, mind a Moderna-vakcina esetében kétszeri oltás kell a teljes védettséghez. Az Európai Unióban akár már ma dönthetnek a Moderna-oltóanyag engedélyezéséről.

Nincs biztosíték arra, hogy a védőoltásuk hatékony lesz, ha nem a kísérletek során alkalmazott időben, hanem később adják be a második adagot – közölte hétfőn a német BioN­Tech és az amerikai Pfizer vállalat. A vakcina biztonságát és hatékonyságát nem vizsgálták különböző adagolási határidők mellett. „Nincs arra utaló adatunk, hogy a védelem az első adag beadását követő huszonegy napon túl fennmarad” – hangsúlyozták.

 Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az MTI tudósítása szerint kiemelte, a vakcina hatékonysága olyan kutatáson alapszik, amelynél a két adagot 19 és 42 nap közötti intervallumban adták be. A teljes védettség érdekében be kell tartania a Pfizer–BioNTech vakcinája esetében a maximum 42 napos intervallumot – tették hozzá. A teljes védelem a második oltás után hét nappal következik be. Az ettől való bármilyen eltéréshez meg kell változtatni a forgalomba hozatali engedélyt is, és több klinikai adattal kell alátámaszani ezt a változtatást, ellenkező esetben a felhasználása eltér a rendeltetésszerű használattól – tette hozzá az EMA.

Mint megírtuk, Nagy-Britanniában új oltási stratégiára tértek át, az eredetileg második oltásra félretett adagokat is beadják első dózisként, hogy minél többen és minél előbb megkapják. A másodikat 12 héttel később adják be. Ezt Németország is fontolóra vette, Dánia pedig hat hétre terjeszti ki a két vakcina beadása közötti intervallumot. A briteknél egyébként azt is engedélyezték, hogy szükség esetén vegyesen alkalmazzák a Pfizer és az AstraZeneca–Oxfordi Egyetem vakcináját. Azaz az első dózist valaki az egyikből, míg a másodikat a másikból kapja. Ezt az Egyesült Államokból erős kritika érte. Közben a CNN arról ír, miután sokan spekulálni kezdtek, hogy egy dózis is elegendő lehet, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága (FDA) hangsúlyozta, hogy a védettséghez két dózisra van szükség a Pfizer és a Moderna vakcinája esetében is. Az Egyesült Államokban a Pfizer mellett már a Modernával is oltanak, utóbbi a héten, akár már szerdán az Európai Unióban is megkaphatja az engedélyt. Az FDA kiemelte, az adatok szerint az az ideális, ha a Pfizer esetében 21, míg Modernanál 28 nap telik el a két oltás között. Ugyanis a tesztek során azokat az önkénteseket, akik csak egy dózist kaptak, valamint nem három- vagy négyhetes intervallumban kapták meg a két adagot, csak rövid ideig figyelték meg, így nem tudnak következtetéseket levonni a védettségről.

Kapcsolódó írásaink