Krónika

További szigorításokat vezetnek be Németországban

Meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat és újabb szigorításokat vezetnek be Németországban a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Angela Merkel kancellár kedd délután, miután egy videokonferencia keretében csaknem öt órán keresztül tanácskozott a tartományi miniszterelnökökkel.

További szigorításokat vezetnek be Németországban
Január 31-ig fenntartják és szigorítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat Németországban
Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON /

A szövetségi kormány és a tartományok vezetői úgy döntöttek, hogy január 31-ig fenntartják és szigorítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Angela Merkel.

Hozzátette: a karácsonyi ünnepek idején lehetővé tett enyhítések miatt várhatóan csak január második felében kapnak világos képet az intézkedések hatásáról.

A kancellár hangsúlyozta: a cél továbbra is az, hogy a hétnapos incidencia (a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma) 50 alá csökkenjen, ugyanis csak így válik lehetővé a fertőzéslánc nyomon követése. A kancellár arról is szólt, hogy ennek nagy jelentősége van a vírus Nagy-Britanniából terjedő, új mutánsa miatt.

Járőrözés Berlinben
Járőrözés Berlinben
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Az „abszolút szükséges minimumra” csökkentik az emberi kapcsolatokat. A fertőzési gócpontokban korlátozzák a helyiek mozgásterét. Az iskolák és az óvodák továbbra is zárva tartanak, a szülők a korábbinál hosszabb ideig, 20 napig maradhatnak otthon gyermekeikkel. Bezárják az üzemi konyhákat.

A kancellár és a tartományi miniszterelnökök legközelebb január 25-én ülnek össze, hogy értékeljék az intézkedések hatását.

Valószínűleg nem nyithatnak ki a francia vendéglátóhelyek január 20-án

Valószínűleg nem nyithatnak ki a terveknek megfelelően január 20-án a francia vendéglátóhelyek - derült ki a kormány és az ágazat képviselőinek keddi találkozója után.

„Elfelejthetjük a január 20-ai nyitást. Ez nyílt titok” - mondta az egyik francia vendéglátó-ipari képviselet, a GNI elnöke,
Didier Chenet, miután Bruno Le Maire gazdasági miniszter fogadta a küldöttséget.

A találkozó után a résztvevők jelezték, hogy Jean Castex miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján fogja hivatalosan bejelenteni, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem nyithatnak meg a vendéglátóhelyek január 20-án. Szerdán még Emmanuel Macron államfő vezetésével ülésezik a védelmi tanács.

Francia rendőrök ellenőrzést végeznek Metz utcáin
Francia rendőrök ellenőrzést végeznek Metz utcáin
Fotó: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AF

A vendéglátóipar képviselői a megbeszélésen jelezték, nagyon fontosnak tartják, hogy a támogatásokat az egészségügyi krízis végégig megkapják a kormánytól. Ezek közé tartozik egyebek mellett a járulékok eltörlése és a kényszerszabadságon lévők bérpótlékának átvállalása legalább 2021 júniusig.

Az egészségügyi minisztérium kedd este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 20 489 új koronavírusos esetről érkezett jelentés az előző napi 4022 után, de a tárca szerint a jelentős emelkedés oka elsősorban a hétvégi adatok pótlásának tudható be.

A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál: 1737 betegfelvétel történt hétfő óta, de ennél többen térhettek haza. Intenzív osztályon 2625-en vannak, ami 41-gyel kevesebb, mint hétfőn volt. Az elhunytak száma 346-tal 66 282-re emelkedett.

Kapcsolódó írásaink