Krónika

Spanyolországban több mint 30 ezerrel nőtt az igazolt esetek száma

Több mint 30 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma január első napjaiban - ismertette az idei első országos járványügyi összesítést María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfőn Madridban.

Spanyolországban több mint 30 ezerrel nőtt az igazolt esetek száma
Spanyolországban több mint 30 ezerrel nőtt az igazolt esetek száma
Fotó: AFP/Yuri Cortez

A szakember tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 4420 esetben diagnosztizáltak fertőzést az elvégzett vizsgálatok.

A járvány kezdete óta azonosított esetszám közelít a kétmillióhoz, a halálos áldozatok száma már meghaladta az 51 ezret. Az elmúlt egy hétben 397-en hunytak el a fertőzés következtében.

Országos átlagban százezer emberből 272-en fertőzött, december 10-én számuk még 189 volt, a járvány terjedése azóta fokozódik.

A tizenhét tartományból hétben az országos átlagot meghaladó a fertőzöttek aránya, a legmagasabb Extremadurában, ahol százezer lakosra 604 fertőzés jut. A legkedvezőbb a járványügyi helyzet Asztúriában, százezerből 121 esettel.

María José Sierra beszámolt arról, hogy a múlt év utolsó hetében mintegy 770 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, a pozitivitási arány 10 százalékos volt.

A szakember hangsúlyozta: a lappangási időt figyelembe véve még korai értékelni, hogy az ünnepi időszak milyen hatással volt a járvány terjedésére, de aggasztónak nevezte a tapasztalható növekvő tendenciát.  

A növekvő esetszám miatt Katalóniában újabb korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől tíz napra. Egyebek mellett bezárják a bevásárlóközpontokat, az edzőtermeket és hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatásokat is. A régióban korlátozzák a települések közötti szabad mozgást.  

Salvador Illa egészségügyi miniszter a madridi sajtótájékoztatón kitért arra, hogy  Spanyolország eddig 718 ezer adagot kapott a Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett védőoltásból, legutóbb épp hétfőn. Az oltást eddig több mint 82 ezer embernek adták be.

A spanyol sajtó a tartományokra hivatkozva arról számolt be vasárnap, hogy az egy hete megkezdődött oltási kampány logisztikai problémák és az ünnepi időszak miatt a tervezettnél jóval lassabban zajlik.

Kapcsolódó írásaink