Krónika

Rendkívül nehéz helyzetben a német kórházak

Rendkívül nehéz helyzetben vannak a német kórházak a koronavírussal fertőzöttek számának gyors növekedése miatt - jelentette ki hétfőn Steffen Seibert német kormányszóvivő Berlinben.

Rendkívül nehéz helyzetben a német kórházak
Ápolónők a drezdai egyetemi kórház koronavírus intenzív osztályának folyosóján
Fotó: AFP/Robert Michael

A Robert Koch Intézet (RKI) szerint az utóbbi 24 órában 9847-tel 1 775 513-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma Németországban.

Seibert ugyanakkor közölte, hogy nehéz pontos képet alkotni a járványügyi helyzetről az ünnepek miatt.

A kormányszóvivő ugyanakkor védelmébe vette a német kormány döntését a vakcina beszerzésére vonatkozóan az Európai Unión keresztül. „Meggyőződésünk, hogy ez a helyes út” - jelentette ki.

Seibert újságírók kérdéseire válaszolt, akik arra utaltak, hogy kevés az oltóanyag és lassú az oltások üteme. Hangsúlyozta, hogy az európai együttműködés különösen a járvány közepette bizonyult fontosnak.

A szóvivő ugyanakkor érthetőnek nevezte a német állampolgárok türelmetlenségét. Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője úgy fogalmazott, hogy már kezdetben világos volt, hogy az oltási kampány elején szűkében lesznek a vakcináknak.

A tartományi oktatási miniszterek hétfőn tartott videókonferenciájukon a német iskolák további zárva tartásáról döntöttek. A tantermi oktatás újraindítását fokozatosan tennék lehetővé, amennyiben az egyes tartományokban ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Első körben a elsőtől a hatodik tagozatig térhetnének vissza a diákok, a magasabb tagozatokban váltott rendszerű oktatást vezetnének be az osztályok megfelezésével.

Ausztria egy héttel meghosszabbítja a teljes zárlatot

Az osztrák kormány terveivel ellentétben január 24-éig tart majd Ausztriában a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat, mivel a parlament felsőháza (Bundesrat) hétfőn nem szavazta meg a kormánykoalíció javaslatát a január 18-ai nyitásról.

A kormány eredeti terve az volt, hogy aki tesztelteti magát a január 16-17-ei hétvégén, negatív teszteredménnyel a kezében már 18-ától látogathatja az addigra újra megnyitott kereskedelmi és vendéglátóegységeket, a kulturális és sportlétesítményeket.

Aki a tesztelésnek nem vetette volna alá magát, annak még egy héttel tovább, január 24-éig tartott volna a karantén. Mivel azonban a parlament tartományi küldöttekből álló, kisebb létszámú felsőháza, amelyben az ellenzék van szűk többségben, nem szavazta meg a tervezetet, a kormány kénytelen volt a teljes zárlatot egy héttel meghosszabbítani.

„A nyitás konkrét menetrendjéről és a tervezett tömeges tesztelésről még tárgyalásokat folytatunk mind az ellenzékkel, mind a tartományi vezetőkkel” - jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az ülést követően újságírók előtt.

A 24 órás kijárási korlátozás - kivételekkel, mint munkába járás, betegápolás, alapvető szükségleti cikkek beszerzése és egyéni sport - továbbra is érvényben van.

Az iskolák nyitása nem tartozott a leszavazott rendelet körébe, ezért az oktatási minisztérium nyilatkozata szerint az iskolák január 7-én távoktatással kezdik a második félévet, majd január 18-ától a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba - tudta meg a Der Standard osztrák napilap.

„Garanciát nem lehet vállalni a jövőre nézve, hiszen minden a megbetegedések számától függ.” - jelentette ki Heinz Faßmann oktatási miniszter az Ö1 közszolgálati rádióban hétfőn.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter hétfő délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Ausztriában is azonosították a SARS2 koronavírus angliai mutációját. Négy személynél - akik közül három gyermek - a brit mutációt, egy 30 éves hölgynél ennek dél-afrikai variánsát mutatták ki.

A miniszter elmondta, hogy mind az öten repülővel érkeztek az országba még közvetlenül azelőtt, hogy Ausztria életbe léptette Nagy-Britanniával szemben a beutazási tilalmat.

„Mindegyiküket még a repülőtéren tesztelték, így derült ki, hogy a mutáns vírussal van dolguk” - mondta Anschober.

„Éppen ezért a kontaktkutatás is egyszerűbb volt, és mint kiderült, a családtagok közül senki nem fertőződött meg” - tette hozzá a miniszter.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1642 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 367 410 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2321, az intenzív kezelésre szorulók 368-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 33-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6357-re emelkedett.

Kapcsolódó írásaink