Krónika

Pozitív hozadékai is voltak a karanténnak

Sokaknak az elzárkózás adott lehetőséget, hogy új, hasznos és egészséges szokásokat vegyenek fel napi rutinjukba

Kevesebb stressz, fogyasztás és egészségtelen étkezés, helyette több sport, nyugalom és spórolás. Néhány példa, hogy a karanténban kialakult szokások közül melyeket volna célszerű megőriznünk.

Pozitív hozadékai is voltak a karanténnak
A járvány megmutatta, hogy nem csak a szabadban tudunk sportolni
Fotó: AFP/Al Bello

Bár hajlamosak vagyunk elsősorban csak a járvány negatív következményeire gondolni, a végéhez közeledve sokan látják úgy, hogy a 2020-as évnek akadtak pozitív hozadékai is. A Vox.com felmérést végzett olvasói között, milyen új szokásaik alakultak ki a karantén ideje alatt, amelyeket 2021-ben is érdemes volna megtartani.

Az egyik leggyakoribb válasz a fogyasztás csökkenése volt. A válaszadók jelentős része úgy nyilatkozott, hogy szeretnének a jövőben is kevesebbet költeni például ruhákra vagy apróságokra, nemcsak azért, mert ezek rövid távú kielégülést nyújtanak, hanem jelentős összeget is megspóroltak így. Ugyanez igaz volt az éttermi étkezésre is, sokan emelték ki, hogy több házilag készített ételt szeretnének fogyasztani akkor is, ha a vendéglők újra megnyílnak. Ehhez kapcsolódva többen is elmondták, hogy megtanultak sütni, áttértek a vegetáriánus étrendre, míg mások maguknak kezdtek zöldségeket vagy fűszernövényeket termeszteni.

Az anyagi hasznon túl sokan a bezárkózás ideje alatt döbbentek rá, mennyire túlhajszolták magukat olyan célokért, amelyekért lehet, nem is érte meg. Márpedig behúzni a féket és nyomás nélkül élni nagyon kevesek kiváltsága a modern világban, így ez a szemlélet sokak számára hasznos lehet a későbbiekben.

Ehhez hasonlóan felértékelődtek a családi és baráti kapcsolatok is. Egyesek arról beszéltek, hogy az elzárkózás mutatta meg, hogy mennyire fontos elmondaniuk a szeretteiknek, milyen fontosak számukra, míg mások rég nem látott ismerősökkel vették fel és frissítették fel a kapcsolataikat.

A járvány egy fontos hozadéka volt az is, hogy az emberek felismerték, mennyire egymásra vannak utalva globális szinten is. Idén feltehetően minden korábbinál többen adakoztak karitatív célokra.

A négy fal közé zárva látszott meg igazán a napi testmozgás jelentősége is, hogy a rendszeres sportolásnak mennyi pozitív hatása van a szervezetre. Ennek megfelelően a természetben eltöltött idő is felértékelődött.Nem utolsósorban a járvány bebizonyította azt is, hogy bizonyos munkákat maradéktalanul el lehet végezni otthonról is. Egyes esetekben még a hagyományos munkavégzésnél hatékonyabbnak is bizonyult a távmunka.

Röviden

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Felbukkant az országban a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet első ízben Délkelet-Angliában azonosítottak. Colorado államban egy húszas éveiben járó férfinál mutatták ki az új vírustörzset. A férfi karanténban van.
 

FRANCIAORSZÁG: Az éjszakai kijárási tilalom két órával korábban, 18 órakor fog kezdődni január 2-ától a leginkább fertőzött keletI régiókban – jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter. A járvány kezdete óta 63 109-en vesztették életüket az országban.
 

KÍNA: Nem ötvenezer, hanem feltehetően félmillió, vagyis a közölteknél tízszer több fertőzött volt Vuhan városában – állapította meg a kínai betegségmegelőzési központ. Jen Csung-huang, a kínai külügyi tanács tagja részben a járvány kirobbanásakor uralkodó káosszal, részben azzal magyarázta a téves adatokat, hogy a tünetmentes eseteket nem számolták.
 

WORLDOMETERS: Világszerte meghaladta a 82,4 milliót a fertőzöttek száma. Csaknem 1,8 millióan elhunytak, 58,4 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink