Krónika

Jóváhagyták a britek az oxfordi vakcinát

Tömegessé válhat az oltási kampány az Egyesült Királyságban,miután újabb oltóanyag forgalmazását engedélyezték a hatóságok

Hamarosan megindulhat az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös vakcinájának alkalmazása a briteknél. Az AstraZeneca lapunkkal közölte, a készítményt azok is megkaphatják, akik már átestek a fertőzésen.

Jóváhagyták a britek az oxfordi vakcinát
Az oltás nem okozott súlyos mellékhatásokat
Fotó: AFP/John Cairns

Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina forgalmazását, ezzel az Egyesült Királyságban már a második oltóanyagot vethetik be a Pfizer–BioNTech készítménye után.

A szigetországban már csaknem hétszázezer embert oltottak be, a hatóságok abban bíznak, az új védőoltással válhat igazán tömegessé a kampány. A készítmény ugyanis nem igényel mélyfagyasztást szállítás közben sem – ellenben az amerikai–német vakcinával –, a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrény-hőmérsékleten tárolható. A brit kormány százmillió adagra kötött szerződést a gyártópárossal. Matt Hancock egészségügyi miniszter kijelentette, a két oltóanyagból rendelt mennyiség elégséges a teljes lakosság beoltásához, úgy is, hogy a teljes hatékonyság eléréséhez mindenkinek két dózist kell kapnia.

A klinikai vizsgálatokba olyan résztvevőket is bevontak, akik korábban átestek tünetmentes Covid–19-betegségen – írta lapunk megkeresésére az AstraZeneca gyógyszergyár. Kérdésünkre közölték, az Egyesült Királyságban elfogadott érvényes alkalmazási előírás nem szerepelteti az oltás ellenjavallatai között a korábban lezajlott fertőzést. Más szóval az oltást azok is megkaphatják, akik már elkapták a vírust. Aláhúzták, egy esetleg tavasszal lezajlott, tünetszegény fertőzés csak az esetek egy részében mutatható ki laboratóriumi vizsgálattal. Azzal kapcsolatosan nincs elegendő bizonyítékunk, hogy egy átélt koronavírus-fertőzés esetén mennyi időre alakul ki védettség a betegséggel szemben – írták.

Egy-egy embernek egyszerre fél milliliter adható be a szerből. Közölték azt is, az eddig tapasztalt és publikált, több mint húszezer önkéntes résztvevő adatai alapján a vakcina beadását követően észlelt átmeneti helyi és általános reakciók hasonló jellegűek és gyakoriságúak voltak, mint az egyéb oltásokkal végzett vizsgálatok során. Ez elsősorban átmeneti fájdalom és duzzanat a beadás helyén, enyhe/közepes fejfájás, gyengeségérzés, borzongás, láz, rossz közérzet és izomfájdalom. Hozzátették, a vakcinával ok-okozati összefüggésbe hozható súlyos mellékhatást vagy allergiás jelenséget a klinikai vizsgálatok során nem tapasztaltak.

Lapunk arra is kíváncsi volt, igaz-e, hogy a gyár nem kis kockázatot vállalva előre legyártotta az erre az évre elegendő mennyiséget. Mint írták, a törzskönyvezési folyamat előrehaladtával és a kiszállítások mielőbbi megkezdése érdekében a vakcinák gyártási és csomagolási folyamata már zajlik, másképpen ugyanis nem biztosítható, hogy a tervezett hárommilliárd adag oltóanyag megfelelő mennyiségben és időben rendelkezésre álljon.

Kapcsolódó írásaink