Krónika

A WHO jóváhagyta a Pfizer/BioNTech-vakcina vészhelyzeti alkalmazását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását. Ez a vakcina az első, amely elnyerte a világszervezet jóváhagyását.

A WHO jóváhagyta a Pfizer/BioNTech-vakcina vészhelyzeti alkalmazását
A Pfizer védőoltását már több országban jóváhagyták
Fotó: AFP/Eva Marie Uzcategui

A Twitteren közzé tett bejelentés leszögezi: a pandémia elleni küzdelemben kulcsfontosságú, hogy a világon mindenki hozzáférhessen a vakcinákhoz.

A jóváhagyás egyúttal az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) is lehetővé teszi a vakcina beszerzését annak érdekében, hogy a szervezet szétoszthassa azt a szükséget szenvedő országokban.

Objektum doboz

Mariangela Simao, a WHO főigazgató-helyettese közleményben méltatta a döntést, és az oltóanyag-ellátás bővítését sürgette.

A világszervezet részéről leszögezték azt is, hogy mivel az oltóanyagot mínusz 60 és 90 fok közt kell tárolni szállítás közben, minden támogatást meg kívánnak adni a fejlődő országoknak a hatékony szállítási terv kidolgozásához.

A WHO által létrehozott COVAX program régóta szorgalmazza a védőoltás méltányos elosztását, és fellép annak érdekében, hogy a kis és közepes jövedelmű országok egyenlően részesüljenek a koronavírus elleni vakcinákból.

Az amerikai Pfizer és a német BioNtech védőoltását már több országban, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában is jóváhagyták, az Európai Bizottság pedig december 21-én engedélyezte az oltóanyag forgalomba hozatalát.

A Pfizer/BioNtech november 18-án azt közölte a világgal, hogy vakcinája hatékonysága 95 százalékos.

Kapcsolódó írásaink