Krónika

Továbbra is reng a föld Horvátországban

Továbbra sem csillapodnak a földmozgások Horvátországban: miután kedden egy rendkívül erős földrengés döntötte romba a főváros közelében Petrinját és környékét, szerdán reggel három erősebb rengést regisztráltak a szeizmográfok.

Továbbra is reng a föld Horvátországban
Így nézett ki Petrinja szerdán reggel
Fotó: N1

A horvát szeizmológiai hivatal szerint szerdán 6.15-kor, 6.26-kor és 6.29-kor mértek erősebb földrengést, amelyek epicentruma Petrinja közelében volt. A rengések erőssége a Richter-skála szerint 4,7, 4,8 és 3,9 erősségű volt.

A keddi, 6.2 erősségű rengést további harminc olyan követte, amely 3-asnál magasabb fokozatú volt a Richter-skála szerint.

Az újabb rengések hozzájárulhatnak, hogy a még épen álló, de sérült épületekben újabb károk keletkezzenek.

Az eddigi adatok szerint a keddi földrengésnek hét halálos áldozata van.

Darinko Dumbovic, Petrinja polgármestere a sajtónak azt mondta: a várost és környékét három nap alatt harmadszor érte földrengés. Minden romos ház, amely eddig még bírta, most összeomlott - mondta, hozzátéve, hogy az emberek már második napja nem alszanak.

A Vecernji List című horvát napilap szerdai beszámolója szerint több százan maradtak fedél nélkül Petrinjában és környékén, aki tehette, elhagyta a megyét, rokonaihoz vagy barátaihoz utazott.

Voltak, akik az autójukban töltötték az éjszakát. Több udvarban tüzeket gyújtottak, hogy amellett melegedjenek, otthonába senki sem mert visszatérni. Sziszekben és környékén még mindig kétezren, Petrinja térségében pedig hétezren vannak áram nélkül - olvasható a lapban.

A földrengésnek halálos áldozatai is vannak
A földrengésnek halálos áldozatai is vannak
Fotó: Cropix/Goran Mehkek

A keddi földrengés következtében többek között áram sem volt a katasztrófa sújtotta területeken. Petrinjában este kilenc körül kapcsolták vissza az áramszolgáltatást; a Jutarnji list helyszíni tudósítása szerint meglehetősen bizarr látványt nyújtott a karácsonyi kivilágítás a romba dőlt városban, melynek lakóit javarészt kitelepítették, szükségszállásokon helyezték el, a környékbeli laktanyában, egy közeli termálfördőben, vagy barátoknál, ismerősöknél.

Este tíz körül a város utcáin szinte már végeztek a romeltakarítással. Az alpinisták tetőszerkezetekről távolították el a kéményeket, a tűzoltóság pedig a romokat kutatta át áldozatokat keresve.

Alpinisták távolítják el a kéményt a tetőről
Alpinisták távolítják el a kéményt a tetőről
Fotó: Cropix/Goran Mehkek

Petrinjába kedden a délután és az este folyamán nagyszámú polgár érkezett más városokból, hogy segítsenek a romeltakarításban.

Objektum doboz

Jelen voltak a focicsapatok ultrái, akik lapátokkal érkeztek, más csapatok gyűjtést szerveztek a rászorulók számára. A spliti Hajduk drukkerei két teherautónyi szállítmányt küldtek a városba.

Objektum doboz

A szurkolók szervezetten, buszokkal érkeztek a földrengés sújtotta térségbe, ahol a helyi hatóságok irányítása alatt vettek részt a romeltakarításban. Több szurkolói csapat a közösségi médiában tudatta, hogy a hatóságok és a civilek zöme a két nagyobb településre, Petrinjára és Glinára koncentrálja a segítségnyújtást, miközben a környék falvainak lakóin senki sem segít, sokan voltak kénytelenek az autóikban, vagy akár a szabad ég alatt, a mezőn aludni.
 

A spliti drukkerek buszokkal érkeztek Petrinjába segíteni a romeltakarításban
A spliti drukkerek buszokkal érkeztek Petrinjába segíteni a romeltakarításban
Fotó: Marin Maljković

A poreci Jadran szurkolói szerdán mintegy 20 lakókocsit indítottak útnak a katasztrófa sújtotta térség lakóinak:

Objektum doboz

A hatóságok és a Vöröskereszt népkonyhát nyitottak Petrinjában. Megszervezték a lakosság élelmiszer-ellátását a városban és a környező településeken is. Sokaknak volt szüksége meleg ruhaneműre, takaróra is, hiszen az embereknek mindenük odaveszett a romok alatt.

A horvát kormány keddi, késő esti ülésén 120 millió kuna (közel 6 milliárd forint) azonnali gyorssegélyről döntött, amelyet még szerdán átutalnak a földrengés sújtotta megyéknek. Zágráb az Európai Unió Szolidaritási Alapjától remél további segítséget.

Romeltakarítás reflektorfényben
Romeltakarítás reflektorfényben
Fotó: Cropix/Goran Mehkek

Áder János részvéttávirata a horvát elnöknek

Részvéttáviratot küldött a magyar köztársasági elnök a horvát államfőnek a horvátországi földrengés miatt.

Áder János a Zoran Milanovicnak kedden elküldött táviratában azt írta, megrendüléssel értesült a Petrinja környékét ért komoly természeti katasztrófáról, amely sajnálatos módon emberéletet is követelt, valamint számos sérültet és jelentős károkat hagyott maga után.

„Magyarország polgárai és a magam nevében ezúton fejezem ki együttérzésemet mindazokkal, akiket a súlyos földrengés érintett” - tette hozzá az államfő.

Áder János tudatta: őszintén reméli, hogy mielőbb megkezdődhetnek a helyreállítási munkálatok, és az érintett területek lakóinak élete rövidesen visszatérhet a megszokott kerékvágásba.

„Készen állunk arra, hogy bekapcsolódjunk mind a mentésbe, mind pedig a helyreállításba. Kérem, jelezze, hogy ezek során Magyarország milyen segítséget tud nyújtani” - tette hozzá.

Január 2-a lesz nemzeti gyásznap

A horvát kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította 2021. január 2-át. A kormány szerdai ülésén elsősorban a katasztrófa következményeiről esett szó. Andrej Plenkovic kormányfő elmondta, hogy összesen 26 személy sérült meg, a mentőcsapatok még mindig kutatnak a romok között.

A miniszterelnök megköszönte mindenkinek a segítséget és arra kérte a polgárokat, hogy a polgárőrség és a Vöröskereszt révén igyekezzenek támogatásukat a rászorultakhoz juttatni. Arra is figyelmeztetett, hogy egyesek megpróbálnak visszaélni a helyzettel és az emberek segítőkészségével, saját céljaikra próbálnak meg pénzadományokat gyűjteni.

Érkezik a nemzetközi segély

Az első nemzetközi segélyszállítmány Szlovéniából érkezett, miután Zágráb aktiválta az unió polgári védelmi mechanizmusát is, amelyet 2001-ben hozták létre azzal a céllal, hogy javítsa az Európai Unió (EU) reagálási képességét az olyan természeti és ember okozta katasztrófákra, mint például a futótüzek, az áradások, a tengeri szennyezés, a földrengések, a hurrikánok és az ipari balesetek.

A szlovéniai segítség már kedden 23 óra körül megérkezett: négy konténert, 12 emeletes ágyat, 24 matracot és 200 hálózsákot küldött a szomszédos ország.

Más országok is eleget tesznek a segítségkérésnek: Ausztria 470 tábori ágyat, Olaszország 100 téli sátrat, Görögország 40 sátrat, 50 hősugárzót, 500 tábori ágyat és 500 hálózsákot küld, Románia a sátrak, tábori ágyak és hálózsákok mellett 14 lakókonténert is indított. Csehország világítótornyot és hősugárzókat küld a tábori ágyak és hálózsákok mellett. Svédország 60 sátrat és kétezer ágyat küld.

Hat raklapnyi segélyszállítmányt küld a magyar katasztrófavédelem

Hat raklapnyi segélyszállítmányt indított a magyar katasztrófavédelem Horvátországba a földrengés okozta helyzet kezelésére - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán.

Horvátország sátrakat, világítóeszközöket, összecsukható ágyakat és hálózsákokat kért az uniós tagállamoktól.

Magyarország az elsők között jelezte segítő szándékát, 250 összecsukható tábori ágyat és 250 hálózsákot ajánlott fel, amelyeket Horvátország el is fogadott. A kéttonnás, hat raklapból álló segélyszállítmány szerdán kora délután indították el a katasztrófavédelem logisztikai bázisáról, és várhatóan még az esti órákban megérkezik a horvát polgári védelem Zágrábhoz közeli raktárbázisára.
Magyarország legutóbb március 23-án küldött segélyszállítmányt Horvátországnak. Akkor az 5,6-os erősségű földrengést követően nyújtott segítséget a katasztrófavédelem 200 tábori ággyal és 200 matraccal.

Aleksandar Vucic szerb államfő levélben kérte Ana Brnabic kormányfőt, hogy utaljon át 1 millió eurót (365 millió forint) Horvátországnak. Észak-Macedónia és Bulgária egyaránt százezer eurós segítségről döntött.

Kapcsolódó írásaink