Krónika

Csak kisebb károkat okozott hazánkban a horvátországi földrengés

Elenyésző számú kárt jelentettek Magyarországon a biztosítóknak a horvátországi földrengés miatt.

Csak kisebb károkat okozott hazánkban a horvátországi földrengés
Magyarországról csak kisebb károkat jelentettek a biztosítók felé a földrengés nyomán
Fotó: MH

Németh Péter, a CLB biztosítási alkusz cég értékesítési és kommunikációs igazgatója azt közölte szerdán, hogy a legtöbben betört ablakokról, leesett és megrongálódott ingóságokról, ritkábban pedig a lakás falán keletkezett kisebb, nagyobb repedésekről számoltak be.

A szakember kiemelte: nem árt sietni a kártérítési igény bejelentésével, hiszen a biztosítók elvárják az ügyfelektől, hogy ezt öt munkanapon belül jelezzék. Érdemes az ingatlanban keletkezett kárt fényképpel dokumentálni, ugyanis a biztosítók ezt is kérhetik az ügyintézéshez.

Természetesen a megrongálódott ingóságokra is fizet a biztosító, az összeg nagysága azonban a szerződéstől függ - tette hozzá, megjegyezve, hogy jellemzően a legegyszerűbb lakásbiztosítások is kiterjednek a földrengések okozta károkra.

Kedden kora délután 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot, a földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

A földrengést Magyarország nagy területén érzékelte a lakosság, egyebek mellett Budapesten, Érden, Veszprémben, a Balatonnál, Nagykanizsán és Pécsen is.

A földrengés három Baranya megyei településen okozott kisebb anyagi károkat - tudatta a katasztrófavédelem, jelezve: arról nem érkezett bejelentés, hogy megsérült volna valaki.

Két utórengést is érezni lehetett szerdán

Szanyi Gyöngyvér az ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának szeizmológusa közölte, hogy szerda reggel két utórengés is érzékelhető volt hazánkban.

A szeizmológus tájékoztatása szerint az utórengések közül a szerda reggel 6.15-kor keletkezett, majd a 11 perccel később kipattant, az előző napinál enyhébb rengést elsősorban a magasabb épületekben Magyarországon is érezték, például Kaposváron, Lentiben, Nagykanizsán, Pécsen és Zalaegerszegen.

Kapcsolódó írásaink