Krónika

Eltűnt több száz brit turista egy svájci síparadicsomból

A koronavírus új nagy-britanniai mutációja nyomán karanténban tartott több száz brit turista tűnt el vasárnapra a britek körében közkedvelt Verbier svájci síparadicsomból.

Eltűnt több száz brit turista egy svájci síparadicsomból
A Verbier svájci síparadicsom
Fotó: AFP/Fabrice COFFRINI

Néhányan azóta felbukkantak Franciaországban - közölte Jean-Marc Sandoz, Bagnes önkormányzatának szóvivője.

A svájci hatóságok 420 brit vendéget azonosítottak karácsony előtt és rendeltek el számukra karantént. Ötvenen azonnal távoztak, az üdülőhelyen maradt 370-ből kevesebb mint egy tucatnyi tartózkodott ott vasárnap - magyarázta a szóvivő.

„Megértjük bosszúságukat” - tette hozzá, és élesen bírálta a hirtelen és visszamenő hatállyal elrendelt karanténkötelezettséget a Nagy-Britanniából érkezőkre.

„Családokat, kicsiny gyerekekkel hirtelen bezártak 20 négyzetméterre. Kibírhatatlan volt” - hangoztatta.

A Franciaországba távozott britek bezárt téli üdülőhelyeket találtak a járványügyi korlátozások miatt, és Svájchoz hasonlóan ott is karanténban kell maradniuk.

Svájc december 20-án állította le a Nagy-Britanniából és a Dél-Afrikai Köztársaságból érkező légi járatokat, a koronavírus új, fertőzőképesebb mutációija miatt, amelyeket ebben a két országban azonosítottak.

December 21-én a svájci hatóságok elrendelték az egy hete az alpesi országban tartózkodó britek és dél-afrikaiak karanténkötelezettségét az érkezésüktől számított 10 napra.

Karácsony táján mintegy 50 ezer vendég tartózkodik hetente Verbierben, mintegy egyötödük érkezik Nagy-Britanniából, ami most elrettentette a helyi vendégeket, tovább súlyosbítva a szállodák pénzügyi bajait. „Sok svájci lemondta a vakációt” - mondta Sandoz, hozzáfűzve, hogy a szállodák jelenleg csak 30-40 százalékos kihasználtsággal működnek.

Kapcsolódó írásaink