Krónika

Svédországban és Spanyolországban is megjelent a koronavírus új változata

Svédországban és Spanyolországban is azonosították a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett új változatát.

Svédországban és Spanyolországban is megjelent a koronavírus új változata
Svédországban is kimutatták a koronavírus új variánsát (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/TT News Agency/Adam Ihse

A Svéd Egészségügyi Hivatal szombaton jelentette be: azonosították Södermanland megyében a koronavírus új változatát azután, hogy egy Nagy-Britanniából érkező utazó megbetegedett, és pozitív lett a vírustesztje.

Sara Byfors, a hivatal munkatársa sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utazót - akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra - Svédországba történt érkezése után elkülönítették, és eddig nem találtak újabb pozitív eseteket.

Az új változattól tartva Svédország decemberben beutazási korlátozásokat rendelt el a Nagy-Britanniából érkezők részére. Hasonló intézkedéseket hozott több más európai uniós tagállam és a világ több országa is.

A Madridi Autonóm Közösségben a brit variánst négy személynél azonosították, három másik személy pedig gyanús, az ő esetükben még folyik a vírus genomjának szekvenálása - közölte a régió Közegészségügyi Igazgatósága.

Antonio Zapatero, a régió egészségügyminiszter-helyettese elmondta, hogy a négy ember Nagy-Britanniából tért vissza.

Az EFE hírügynökség jelentése szerint a madridi fertőzötteken kívül Franciaországban, Hollandiában és Dániában azonosították már a Nagy-Britanniában fertőző új variánst.

Olaszországban újabb hat ember tesztje lett pozitív a Nagy-Britanniában terjedő koronavírus-variánssal, így tíz körüli az országban ezzel a fertőzéssel regisztráltak száma - közölték az olasz egészségügyi hatóságok szombaton.

A hat ember Londonból érkezett, december végén, röviddel a Nagy-Britanniából érkező járatok felfüggesztése előtt. A nápolyi Capodichino repülőtéren elvégzett teszt eredménye pozitív lett - közölte Campania régió elnöke, Vincenzo de Luca.

Három másik fertőzöttet Velence régióban azonosítottak karácsony előtt, kettőt Pugliában, és kettőt, akiknek a tesztjét Rómába küldték megerősítésre, Abruzzóban.

Matthews Hankock brit egészségügy-miniszter december 14-én jelentette be, hogy a brit tudósok felfedezték a SARS-CoV-2 nevű koronavírus mutánsát, amely gyorsan terjedni kezdett Délkelet-Angliában.

Boris Johnson brit kormányfő közölte, hogy az elsődleges adatok szerint az új változat feltehetően 70 százalékkal fertőzőbb, de nincs bizonyíték arra, hogy magasabb lenne a halálozási aránya.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom