Krónika

Migránsokat szállító csónak süllyedt el Tunézia partjainál

Migránsokat szállító csónak süllyedt el Tunézia partjainál, legalább húszan meghaltak, amikor a Földközi-tengeren megpróbáltak az olaszországi Lampedusa szigetére eljutni - közölte csütörtökön egy helyi biztonsági tisztviselő.

Migránsokat szállító csónak süllyedt el Tunézia partjainál
Migránsokat szállító hajó Lampedusa közelében (képünk illusztráció)
Fotó: Dario PIGNATELLI / AFP

A védelmi minisztérium közleménye szerint a tunéziai parti őrség és a helyi halászok a közép-tunéziai Sfax város partjainál öt embert mentettek ki a vízből. A területen húsz holttestre bukkantak, további, feltehetőleg húsz ember eltűnt.

A túlélők szerint az embercsempészek Olaszországba tartó csónakjában 40-50 ember lehetett. A migránsok többségében Afrika szubszaharai részéből érkeztek. A haditengerészet további túlélők után kutat a térségben.

Az utóbbi időben a tunéziai és a líbiai partvidék lett az Európába igyekvő afrikaiak fő kiindulópontja és gyűjtőhelye. Ezzel egy időben egyre több tunéziai is nekivág a tengernek, hogy meneküljön a gazdasági válság okozta sanyarú körülmények elől. Az embercsempészek csónakokon és egyéb lélekvesztőkön igyekeznek eljuttatni őket Olaszország partjaira.

Kapcsolódó írásaink

Nem bánt meg semmit Matteo Salvini

ĀAmint újra az én kezemben lesz a döntés, Olaszországba és Európába csak azok léphetnek, akiknek joguk van rá – mondta lapunknak a volt belügyminiszter

Igen a jogállamiságra, nem a mechanizmusra

ĀBrüsszel példát akart statuálni a britekkel, pedig az Európai Unió érdeke is az lenne, hogy a kapcsolatok ne romoljanak meg – véli Laura Huhtasaari finn EP-képviselő

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom