Krónika

Káosz a doveri kikötőnél

A karácsonyra hazafelé igyekvő több ezer kamionsofőr csak negatív gyorsteszt után haladhat tovább – elszabadultak az indulatok, összecsaptak a rendőrökkel

Szerda hajnalban kétnapos lezárás után újraindulhattak a kompok Dover és a franciaországi Calais között. A kamionsofőrök sietnének haza, de gyorstesztet kell végeztetniük. Összecsapás tört ki a sofőrök és a rendőrök között.

Káosz a doveri kikötőnél
Idegőrlő várakozás. A rendbontás miatt egy embert őrizetbe vettek a hatóságok
Fotó: AFP/Justin Tallis

Miután kedd éjszaka megállapodott egymással a brit és a francia kormány, szerdán újraindulhatott Nagy-Britannia és Franciaország között a teherforgalom és korlátozott mértékben az utasforgalom is, az első komp szerda hajnalban át is kelhetett Doverből Calais-ba. Ám a beutazáshoz 72 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszt szükséges. A hosszú sorokban veszteglő kamion­sofőröknek pedig harminc perc alatt eredményt mutató gyorstesztet kell végeztetniük. A teszt eredményét SMS-ben kapják meg, és negatív lelet esetén ezt az üzenetet felmutatva a szűrővizsgálat eredményének időpontjától számított 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba. A sofőrök tesztelését a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a brit hadsereg szakértői végzik.

Hiába született meg a megállapodás, lehet, hogy a kamionosoknak még napokig kell várakozniuk, kérdés, milyen gyorsan végeznek a hatóságok a tömegteszteléssel, egyes becslések szerint tegnap akár tízezren is várakozhattak. A Daily Mail tudósítása szerint a dühös sofőrök összecsaptak a rendőrökkel, akik sorfallal zárták le a kikötő felé vezető utat. „Elegünk van ebből, két napja itt vagyok Dovernél, haza akarok menni karácsonyra. A franciák azt mondták, megnyitották a határt, de nem látunk erre bizonyítékot. Emberek ezrei várják, hogy átkelhessenek. Senki nem akar még egy éjszakát a kamionjában tölteni” – fogalmazott egy lengyel sofőr. Sok magyar kamionos is kint ragadt.

Az első kamionok a BBC szerint végül szerda délután útnak indulhattak abból a határközeli parkolóból, ahol várakoztak, ugyanakkor még így is többezren vesztegelnek. Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között. A francia hatóságok még hétfőn az új, Angliában felbukkant, az eddigi mutációknál hetven százalékkal fertőzőbb vírustörzs miatt tiltották meg a Nagy-Britanniából való beutazást, több mint ötven ország döntött hasonlóan, ám időközben már Belgium és Hollandia is enyhített.

A briteknél súlyos a járványhelyzet, szerdára rekordszámú, több mint 39 ezer új fertőzöttet azonosítottak, és 744-en vesztették életüket. A drámai adatokon túl ráadásul Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette a brit vírusvariánson kívül, egy újabb Dél-Afrikából származó mutációt is azonosítottak az országban. Két onnan hazatért betegnél mutatták ki.

Röviden

AUSZTRIA: December 27-én kezdődik az oltás, 26-án tízezer dózis Pfizer-vakcina érkezik az országba. Szerdára 2131 embernél igazolták a fertőzést, 114-en hunytak el. Karácsony második napján lép életbe a teljes zárlat. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül szinte minden bezár. A sípályák megnyitásáról a tartományok dönthetnek.

CSEHORSZÁG: Az eddigi legszigorúbb intézkedések lépnek életbe, vasárnaptól gyakorlatilag lezárják a 10,7 milliós lakosságú országot. Bezárják a nem alapvető fontosságú üzleteket, szolgáltatásokat és a síterepeket, valamint szigorúbb kijárási tilalmat vezetnek be.


SZERBIA: Megérkezett az első 4800 adag Pfizer–BioNTech-vakcina, és már ma oltanak. Elsőként az idősotthonok 70 évnél idősebb lakóit. Péntekig a korábbi 17 óra helyett 20 óráig tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok, kávézók, éttermek, míg a kulturális intézmények 21 óráig lehetnek nyitva. Szerdára több mint 4400 új fertőzöttet azonosítottak, és 51-en elhunytak.


WORLDOMETERS: világszerte már meghaladta a 78,7 milliót a fertőzöttek száma, több mint 1,7 millióan elhunytak, 55,3 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink