Krónika

Rosszak a kilátások a briteknél, több országban is kezdik az oltást

A Nagy-Britanniában megjelent új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel, és a magasabb fertőzőképessége miatt a tudósok arra figyelmeztettek, hogy a kórházak is hamarabb elérhetik a kapacitásuk határát, hiszen többen kapják el a betegséget.

Rosszak a kilátások a briteknél, több országban is kezdik az oltást
Kilométeres sor a szünetelő teherforgalom miatt a doveri kikötőnél
Fotó: AFP/JUSTIN TALLIS

Az Egyesült Királyságban a múlt héten megjelent egy új törzse a koronavírusnak, amelynek fertőzőképessége akár hetven százalékkal is meghaladhatja az eddig azonosított változatokét.

Szombaton ezért Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy az új vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában, az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészítik egy még szigorúbb, negyedik fokozattal.

  • Ennek értelmében vasárnap óta az érintett területeken élőknek például otthonról kell dolgozniuk, lakhelyüket csak korlátozott számú indokkal hagyhatják el.
  • Az említett térségeket nem hagyhatják el, és alacsonyabb készültségi szintű területekről is tilos a beutazás ide.
  • Emellett vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, az edzőtermek, a fodrászatok és a szépségszalonok is.

Az új mutáns vírustörzs megjelenésének hírére több ország is úgy döntött, nem engedi az Egyesült Királyságból érkező gépeket leszállni a területén. A sort Hollandia kezdte, majd Belgium és Ausztria is lépett. Őket követte vasárnap kora estig Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Románia, Bulgária, Kuvait, Salvador, keddtől pedig már Magyarországon sem landolhatnak a szigetországból érkező repülők.

Emellett leállt a vonatközlekedés is a Csatorna-alagúton, illetve a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében.

Boris Johnson a hétfő esti sajtótájékoztatón elmondta: a nem egészen két hete kezdődött brit oltási kampányban eddig félmillióan kapták meg a vakcina első dózisát. Hozzátette: az oltások hatására már húsvétkor „egészen más lesz a világ”, mint most.

Belgiumban nem csökken a kórházi felvételek száma

Belgiumban nem csökken a koronavírussal diagnosztizált betegek kórházi felvételeinek napi átlaga - írta a Brussels Times internetes napilap a belga közegészségügyi intézet keddi statisztikáira hivatkozva.

Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt héten napi átlagban 182 pozitívra tesztelt beteget vettek fel kezelésre az egészségügyi intézményekbe, és ez az arány megegyezik az azt megelőző hét statisztikáival. Jelenleg 2610 beteget kezelnek kórházakban, közel 70-nel többet, mint hétfőn, illetve az intenzív terápiás kezelésre szoruló páciensek száma is több mint 10-zel növekedett a hétfői számokhoz képest.

A halálesetek száma enyhe csökkenést jelez, az elmúlt héten 522-en vesztették életüket a koronavírus okozta betegségben, 6,6 százalékkal kevesebben, mint az azt megelőző héten.

Az új azonosított fertőzések aránya 10 százalékkal nőtt a múlt hét kezdete óta, naponta átlagban 2530 embert teszteltek pozitívra.

Belgiumban még mindig borzasztó a helyzet a kórházakban
Belgiumban még mindig borzasztó a helyzet a kórházakban
Fotó: AFP/DIRK WAEM

Belga szakértők a sajtóban felhívták a figyelmet, hogy az új esetszámok növekedése vélhetően a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetét jelzi. Geert Meyfroid intenzív terápiás orvosszakértő a flamand televíziónak adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet: egészen valószínű, hogy az esetszámok karácsony után hirtelen meg fognak ugrani, ha az emberek nem fogadják meg a kormány tanácsát, és külföldre utaznak vagy tágabb körben ünnepelnek. Véleménye szerint a kormánynak nemcsak óva intenie kéne az elutazástól, hanem teljes mértékben megtiltani azt.

Olaszországban december 27-én a római járványkórház dolgozóit oltják be elsőként

Orvosok, ápolók és kutatók lesznek Olaszországban az elsők, akiket beoltanak a koronavírus elleni vakcinával december 27-én - jelentette be a Spallanzani római járványkórház kedden.

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórházegyüttes két orvosának, egy ápolójának, egy kutatójának és egy másik egészségügyi dolgozójának adják be a Pfizer és a BioNTech gyógyszercég közös oltóanyagának első adagját.

Domenico Arcuri, a római kormány járványbiztosa elmondta, hogy Olaszország több más európai uniós tagállammal közösen december 27-én tartja az első, jelképesnek számító oltási napot, amely a V-day nevet kapta.

A sajtóval közölt forgatókönyv szerint az első 9750 adag oltóanyag december 24. és december 26. között érkezik meg Olaszországba. Az első vakcinaszállítmányt a Spallanzani speciális hűtőrészlegén helyezik el, és innen osztják szét az országszerte kialakított háromszáz oltóállomás között. Az országon belüli szállítást a fegyveres erők biztosítják.  

A tartományok feladata kijelölni, melyik egészségügyi központ vagy kórház képes tárolni az oltóanyagot a megfelelő körülmények között. Az első szállítmányból a legtöbb dózist a népesebb és a legtöbb beteget számláló északi régiók kapják meg. A tervek szerint Lombardiába december 27-én reggelig 1620 dózis érkezik meg, amelyeket a milánói Niguarda kórházban helyeznek el, majd innen osztják tovább a tartomány többi körzetébe. A déli Szicíliába majdnem hétszáz dózis érkezik.

A vakcina beadásához szükséges ismereteket az oltásra felkészített orvosok és egészségügyi személyzet az utóbbi hetekben internetes képzéssel sajátította el.

A tervek szerint országos oltási kampány január 6-án veszi kezdetét, a nagyobb létszámú oltás pedig január közepétől indul. Elsők között az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonok lakóit és azok dolgozóit oltják be, majd a 65 év felettiek következnek. A szakmájuk vagy koruk miatt kiemelt védelmet igénylők száma eléri a 11 milliót. Az oltásban való részvétel önkéntes és ingyenes.

Massimo Galli orvosprofesszor, a milánói Sacco kórház infektológusa kijelentette, hogy az elsők között oltatja be magát. Úgy vélte, az az orvos, aki nem oltatja be magát, jobb, ha távozik a szakmából.

Szlovákiában vasárnap kezdik az oltást

Vasárnap kezdik meg Szlovákiában a lakosság koronavírus elleni oltását - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az egészségügyi minisztérium közlésére hivatkozva kedden.

A szlovák szaktárca közlése szerint az első 10 ezer adag vakcina szombaton érkezik az országba, s abból az idősotthonok, illetve más egészségügyi intézmények alkalmazottait és a kritikus infrastruktúrában dolgozókat oltják be. Az öt és fél milliós Szlovákia 18 millió adag vakcina beszerzésérre kötött szerződést, az országban - a kormány által a múlt héten jóváhagyott stratégia szerint - 3,3 millió személy beoltásával számolnak.

Az oltások a tervek szerint négy egymást követő körben zajlanak majd: az elsőben az egészségügyi alkalmazottak, illetve a kritikus infrastruktúrában dolgozók kapják meg az oltást, a másodikban az idősotthonok lakói, krónikus betegek és a 65 év feletti beteg személyek, a harmadik körben a lakosság nagy fertőzésveszélynek kitett rétegei, majd végül a negyedik körben a lakosság fennmaradó, 18 évnél idősebb tagjai.

Szlovákiában az elmúlt napokban több vezető politikusnak és a kabinet néhány tagjának is pozitív lett a koronavírustesztje. Pénteken Igor Matovic kormányfőnek is pozitív lett a tesztje, ő azóta karanténban van. A koronavírus-fertőzéssel regisztrált kormánytagok listája kedden tovább bővült Eduard Heger pénzügyminiszterrel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom