Krónika

Olaszország bezárt, Ausztria szigorít, áll a forgalom Dovernél

Sztrádakapuk az olasz tartományoknál, megbénult Dover és Calais, a forgalmaskikötőpár, karácsony után egész napos kijárási korlátozás lesz az osztrákoknál

Drasztikus szigorítások léptek életbe Olaszországban. Hétfő nulla órától már csak munkavégzés miatt, valamint egészségügyi vagy más súlyos indokkal lehet egyik tartományból a másikba átlépni, a sztrádakapuknál ellenőrzik az áthaladókat.

Olaszország bezárt, Ausztria szigorít, áll a forgalom Dovernél
Franciaország Calais-nál lezárta határát, nem fogadják a szigetországból érkező szállítmányokat
Fotó: AFP/Paul Ellis

A tartományi zárlat előtti utolsó vonat a több régión áthaladó, Milánó és Nápoly közötti járat volt, amely vasárnap késő éjszaka indult el. A vonatot a délolasz térségbe karácsonyra hazatérni akaró utasok szabályosan megrohamozták. A tartományok határainak lezárása az első szigorításnak számít az ünnepi időszak korlátozásai közül. December 24–27., valamint december 31. és január 6. között ugyanis egész Olaszország vörös zónának számít majd a járványügyi korlátozások szempontjából. Ennek értelmében leállítják a teljes kereskedelmet, kivételt csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, fodrászatok, dohányboltok jelentenek majd. A vendéglátás kizárólag házhoz szállítással működhet, és csak 22 óráig. Tehát szenteste, karácsony ünnepén és szilveszterkor is a legmagasabb fokozatú korlátozások lépnek életbe. Utcára csakis a belügyminisztérium honlapjáról letöltött engedéllyel lehet kilépni munkavégzés vagy egészségügyi indok miatt. A templomok nyitva maradnak, a misékre szabadon lehet menni, de csak a lakóhelyhez legközelebbi templomba. Engedménynek számít, hogy a teljes zárás ellenére mindenki napi egy alkalommal, 5 és 22 óra között meglátogathatja rokonait és ismerőseit is, azzal a feltétellel, hogy az egy háztartásban élőkhöz csak további két személy csatlakozhat – a 14 évnél fiatalabbakat, fogyatékkal élőket, nem önellátóakat nem számolva. Az egészségügyi tárca vasárnaptól leállította az Olaszország és az Egyesült Királyság közötti légi közlekedést, miután az utóbbi napokban a London–Róma-járat utasai között azonosították a koronavírus fertőzőbb variánsát hordozó első beteget. Egyébként az Egyesült Királyságban élő és dolgozó mintegy 600 ezer olasz jelentős része hazatért az ünnepekre. Őket arra kérték, jelentkezzenek a helyi egészségügyi központokban.

Így hömpölyögtek a vásárlók az olasz városokban vasárnap, a lezárás előtti napon
Így hömpölyögtek a vásárlók az olasz városokban vasárnap, a lezárás előtti napon
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Boris Johnson kormányfő a Twitteren közvetítette szombat délutáni sajtótájékoztatóját, amelyben bejelentette, hogy Délkelet-Angliában eddig nem látott korlátozások lépnek életbe, valamint hogy karácsonykor és szilveszterkor sem lesznek enyhítések a járványhelyzet miatt. Szavai után tömegek keltek útra, hogy még a zárás előtt eljussanak vidéki rokonaikhoz. A brit egészségügyi hatóságok megvizsgálták a nemrég megjelent új vírusvariánst, és arra a következtetésre jutottak, hogy a betegség lefolyása nem súlyosabb azokban az esetekben, amelyeket ez a variáns okoz, viszont sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi változat.

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A doveri kikötői hatóság hétfő hajnali közleménye szerint a kompterminálokból további értesítésig sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát, a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben. A Franciaországból Nagy-Britannia felé tartó személyforgalmat az intézkedés nem érinti.

A teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában. Fennáll annak a kockázata, hogy a kontinensről nagy-britanniai célállomásra tartó kamio­nok sofőrjei sem lesznek hajlandók átkelni, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudnak visszautazni.

Szigorításokról érkeztek hírek Ausztriából is. December 26-tól újfent átfogó zárlat lép életbe a koronavírus-járvány miatt, így egész napos kijárási korlátozás lesz, és bezárnak a boltok.

A sípályák megnyitásáról szóló döntést a tartományok kezébe adta a kormány, de a felvonóknál és sílifteknél elrendelte az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését. Az iskolák távoktatásban kezdik az új évet. A teljes zárlat január 18-ig tart, és az általános nyitást tömeges szűrés előzi majd meg, aki ennek nem veti alá magát, annak egy héttel tovább, január 24-ig tart a zárlat. A novemberi teljes lezárással sikerült ugyan csökkenteni a napi új megbetegedések számát, de a kórházban ápoltak, az intenzív kezelésre szorulók és főleg a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas, ez pedig veszélyezteti az osztrák egészségügyi rendszert – indokolták a harmadik zárlatot.

Kiszivárgott dokumentum
 

Az EU 15,5 eurós darabáron veszi a Pfizer vakcináját
 

Az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás 15,5 eurós (körülbelül 5600 forint) darabonkénti árban állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal – derült ki egy uniós belső dokumentumból, amelybe betekintést nyert a Reuters hírügynökség. Állítólag az unió összesen háromszázmillió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A Reuters novemberben még azt írta, hogy Washington százmillió darabért adagonként 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 16 euró – emlékeztet az MTI. Ahogy korábban írtuk, Eva De Bleeker belga költségvetési államtitkár múlt csütörtökön a Twitteren közölte azt az ártáblázatot, aminek alapján fizet Belgium a gyógyszergyáraknak az oltásokért, de ezt később törölte. Ebben a Pfizer-vakcina egy adagjának ára Belgium részére 12 euró volt, ami azt sejtettette, hogy ez az unió által is elfogadott teljes ár. A táblázatban szereplő egyéb oltások ára is alacsonyabb volt az uniós forrásokban ismertetetteknél.
(PS)

Gyorsan terjed a B.1.1.7 Angliában

Pécsi virológusok: Az új variáns óvatosságra int

Amíg nem tudjuk kizárni, hogy egy jó terjedést mutató mutáció nem érinti a kezelési lehetőségeket vagy akár a következő hetekben érkező vakcinák hatékonyságát, érthető az óvatosság – hívták fel a figyelmet Facebook-bejegyzésükben pécsi virológusok. Mint írták, a koronavírus esetében folyamatosan keletkeznek mutációk. Némelyik gyorsan terjed, és idővel dominánssá is tud válni, ilyen a D614G variáns, amely még az első hullámban jött létre, és már az egész bolygón ez a domináns. Angliában az történt, hogy felbukkant a virusnak egy új variánsa ami, az ismert mutá­ciós sebességhez viszonyítva tíz hónapnyi mutációt gyűjtött magába, ezek a tüskefehérjét több ponton is érintik. A B.1.1.7 nevű variáns növekvő arányban okozza az angliai megbetegedéseket az eddig ismert variánsokhoz képest. Növekszik az érintett régiók száma és a kapcsolódó esetszámok is. Kiemelték, félni nem kell, a maszk, kézmosás, távolságtartás bármilyen mutáció ellen hatékony védekezés. A jövőben is várhatók újabb mutációk, ez egy természetes folyamat – tették hozzá.
(PS)

Érkezik a Moderna-vakcina
 

Terítik az oltóanyagokat az Egyesült Államokban
 

Azt követően, hogy az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) a szakértői tanács javaslata alapján engedélyezte a Moderna vakcinájának sürgősségi alkalmazását, – ezt normál hőmérsékleten lehet tárolni – vasárnap elkezdődött az oltóanyagok kiszállítása. A szállítmányokat az ország több pontján lévő elosztóközpontokba viszik, onnan osztják szét az egészségügyi intézményekbe. Ezzel az Egyesült Államok már a második vakcinát veti be a járvány ellen, először a Pfizer és a BioNTech közös készítményét kezdték el alkalmazni. Az idős állampolgároknak, illetve a járvány frontvonalában dolgozó egészségügyi személyzetnek biztosítják elsőként a vakcinát. A legsúlyosabban érintett országban a szakértők attól tartanak, hogy a járványmutatók hamarosan tovább romlanak, mivel most érződik majd a hálaadás napi családi összejövetelek hatása, illetve közeleg a karácsony is. Az Egyesült Államokban a Worldometers szerint már több mint 18 millióan fertőződtek meg a járvány kezdetet óta, az áldozatok száma pedig átlépte a 324 ezret.
(VB)

A Worldometers szerint világszerte 77,5 millióan fertőződtek meg, mintegy 1,7 millióan elhunytak, 54,4 millióan pedig meggyógyultak.
 

Kapcsolódó írásaink