Krónika

Megnyílhat az út a Moderna-vakcina alkalmazása előtt Amerikában

Az amerikai gyógyszerhatóság szakértői javasolták az újabb oltóanyag bevetését – Az országban tizenkettedik napja dönt rekordot a kórházi kezelésre szorulók száma

Már hétfőn megkezdődhet a Moderna vakcinájának alkalmazása az Egyesült Államokban. Az országnak húszmillió lakos beoltására elegendő oltóanyag állhat rendelkezésre a Pfizer készítményével együtt. A siet-ségre minden okuk megvan: a járványmutatók újabb és újabb negatív csúcsokat döntöttek meg a héten.

Megnyílhat az út a Moderna-vakcina alkalmazása előtt Amerikában
Mike Pence amerikai alelnök tegnap élő adásban kapta meg a Pfizer készítményét
Fotó: AFP/Getty Images/Doug Mills

Támogatta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA) szakértői tanácsának testülete a Moderna amerikai vállalat koronavírus elleni vakcinájának szükséghelyzeti engedélyezését – adta hírül az MTI. Ezzel az Egyesült Államokban várhatóan hamarosan már a második vakcinát is bevetik. Ismert, elsőként a Pfizer és a BioNTech közös vakcináját engedélyezték az országban, és hétfőn megkezdődött az országos oltási kampány.  

Az FDA szakértői közül huszonegyen igennel szavaztak, egy ember tartózkodott, ellenszavazat pedig nem volt. Stephen Hahn, az FDA vezetője várhatóan már a hétvégén kiadja az engedélyt az mRNA–1273 jelzésű védőoltás alkalmazására, erre a Pfizer vakcinájánál ugyanis egy nappal a testület ajánlását követően sor került. Az amerikai médiajelentések szerint már hétfőn megkezdődhet az oltás a Moderna készítményével. Amennyiben ez megtörténik, a két oltóanyagból összesen negyvenmillió dózis áll majd az ország rendelkezésére. Mivel mindkét védőoltást kétszer kell beadni a hatékonyság érdekében, ez húszmillió amerikainak elegendő mennyiség.

A gyógyszerfelügyelet viszont nemrég arra figyelmeztetett a Pfizer–BioNTech-féle oltóanyag kapcsán, hogy módosítani fogja az alkalmazásra vonatkozó ajánlásait. Alaszkában ugyanis két beoltott személynél súlyos allergiás reakciók léptek fel. Egyiküket kórházba is kellett szállítani, de az illető már gyógyulóban van. Ahogy azt megírtuk, hasonló eset történt az Egyesült Királyságban zajló oltási kampányban, az ottani hatóságok szintén arra figyelmeztettek, akinek súlyos allergiája van, és korábbi oltásoknál tapasztalt allergiás tüneteket, ne oltassa be magát.

Az Egyesült Államoknak nagy szüksége van a vakcinák mihamarabbi alkalmazására, több mint tizenhétmillió regisztrált fertőződésével és háromszáztízezer halottjával a legsúlyosabban érintett ország a világon. A legmagasabb napi adatokat szerdán jegyezték: egy nap alatt 247 403 embernél mutatták ki a vírus jelenlétét, illetve 3656 amerikai életét követelte a járvány. A CNN közben arról írt, a kórházi kezelésre szoruló betegek számának rekordja sorozatban a tizenkettedik napon dőlt meg pénteken, amikor több mint száztizennégyezer embert ápoltak az ország egészségügyi intézményeiben a Covid–19 miatt.

Az EU-ban is ezüstérmes lehet a Moderna

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az eredetileg tervezettnél hat nappal korábban, már január 6-án dönthet a Moderna vakcinájának engedélyezéséről, ugyanis az amerikai gyógyszercég a vártnál hamarabb, csütörtökön átadta a dokumentáció utolsó részét. Ezzel a Moderna lehet az ezüstérmes az unióban, ugyanis a Pfizer–BioNTech oltóanyagát várhatóan már a jövő hét első felében jóváhagyják, majd december 27-én megkezdődhet az unió lakosságának oltása. Az Európai Bizottság ez idáig hat gyártóval kötött szerződést, ezek a következők: az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi–GSK (300 millió adag), a Johnson & Johnson-csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV (400 millió adag), a Pfizer–BioNtech (300 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag). Bár szerződés még nincs, de már lezárultak a tárgyalások a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalattal is, összesen akár 200 millió dózist vásárolhatnak majd tőlük. Eddig az Európai Bizottság nem hozta nyilvánosságra, mennyiért vásárolja a különböző oltóanyagokat, csütörtökön azonban Eva De Bleeker belga költségvetési államtitkár véletlenül kitette a darabárakat a Twitterre, amit aztán később törölt. A Politico beszámolója szerint az AstraZeneca adja a legolcsóbban, 1,78 euróért (635 forint) a vakcináját, a Johnson & Johnson 8,50 dollárt (2477 forint), a Sanofi–GSK 7,56 eurót (2968 forintot), a Pfizer–BioNTech 12 eurót (4283 forintot), a CureVac 10 eurót (3568 forintot) kér érte. A Moderna a legdrágább, nekik 18 dollárt (5245 forint) fizetnek egy dózisért.

Hétvégén tömeges vásárlásra számítanak

Olaszországot lezárják az ünnepekre, egész napos kijárási tilalom jöhet, tilos lesz a tartományok közötti mozgás

A tömeges mozgás elkerülésére a hétvégétől szigorú ellenőrzést vezetnek be a repülőtereken, vasútállomásokon, valamint
a vásárlóutcákban is, december 24-től pedig Olaszország teljes lezárása várható egészen január 3-ig – tudósított az MTI. Sajtóértesülések szerint december 24. és december 26. között, valamint december 30. és január 3. között az ország egész területén egész napos kijárási tilalmat rendelnek el, leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Más értesülések szerint a korlátozások vízkeresztig tarthatnak, de hivatalos bejelentés még nem volt. December 21-től életbe lép a tartományok közötti közlekedés tilalma. A hétvégén ezért a repülőtereken, vasútállomásokon és autósztrádákon kiemelt forgalommal számolnak. Advent utolsó hétvégéjén vásárlók tömegei várhatók a városok központjaiban is, az üzletek este kilencig nyitva lesznek. A hatóságok el akarják kerülni a múlt hétvégén történteket, amikor tömegek lepték el a vásárlóutcákat a biztonsági távolság mellőzésével, és a rendőrséget kellett bevetni az emberek terelésére. A belügyminisztérium hetvenezer rendőrt és katonát küld az utakra és utcákra, drónokat is bevetnek a gyalogos és járműközlekedés szabályozására. A vásárlóutcákba korlátozott számban engedik majd be az embereket, Milánó központjában egyirányú közlekedést vezetnek be a gyalogosok számára is, az autósztrádákon még a pihenőhelyeken is igyekeznek feloszlatni a tömörüléseket. Péntekre csaknem 18 ezer új esetet azonosítottak, és 674-en hunytak el.
(PS)

Hétfőn döntenek az ünnepekről
 

Csehország szigorított az intézkedéseken
 

Tekintettel az újra romló járványhelyzetre, megszigorították az óvintézkedéseket. Péntektől újra bezártak a vendéglők és a szállodák, míg az üzletek és a szolgáltatások bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Ismét életbe lépett azonban az éjszakai kijárási tilalom. A kulturális intézmények megint bezártak, és a sportrendezvényeket továbbra is nézők nélkül kell megtartani. A síközpontok működhetnek, de a hegyvidéki szállodák és panziók zárva maradnak. Egy nap alatt csaknem 7600 új fertőzöttet azonosítottak. A kórházban kezeltek száma 4600 körül mozog, közülük mintegy 600 beteg állapota súlyos. A koronavírus szövődményeiben eddig 10 130 ember halt meg. A kabinet hétfőn dönt a karácsonyi ünnepek alatti szabályokról.
(FP)

Röviden

SVÉDORSZÁG: Minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket léptettek életbe, az országot sok kritika érte különutas járványkezelése miatt. Január 24-ig bezárják többek között az edzőtermeket, könyvtárakat és uszodákat. A kormány mostantól ajánlja a maszkviselést csúcsidőben a tömegközlekedési eszközökön. A 10,3 millió lakosú országban a járvány kitörése óta mintegy 367 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül csaknem nyolcezren vesztették életüket.

AUSZTRIA: Szenteste és karácsony első napján még maradnak az enyhébb korlátozások, de december 26-tól visszatér az egész napos kijárási korlátozás, a lakásokat csak munka, sportolás, segítségnyújtás, bevásárlás miatt lehet elhagyni – jelentette be Sebastian Kurz kancellár. A nem alapvető cikkeket árusító üzletek, az iskolák, a vendéglők, fodrászatok január 18-án nyithatnak újra. Január 15–17. között tömeges tesztelést tartanak, akik nem teszteltetik magukat, azoknak január 24-ig fog tartani a karantén. 

NÉMETORSZÁG: A bejelentett lakcímmel rendelkező külföldiek és a vendégmunkások is megkaphatják majd a vakcinát, ám nekik várniuk kell. Elsőként az idősotthonok lakóit és az ott dolgozókat oltják majd be, szintén kiemelt csoport a kórházi orvosoké és ápolóké. Az első negyedévben – a január–márciusi időszakban – valószínűleg 11–13 millió adag vakcina érkezik az országba. Szerdán lépett életbe a lezárás, az üzletek nagy része bezárt. Legutóbb egy nap alatt több mint 33 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 75,5 milliót a fertőzöttek száma, több mint 1,6 millióan elhunytak, és 53 millióan meggyógyultak a betegségből.
 

Kapcsolódó írásaink