Krónika

Immunhiány esetén az oltás nem javasolt

Akad néhány olyan betegségcsoport, amelynél arra kérik az érintetteket, hogy várjnak még az injekció beadatásával, amíg több adat áll rendelkezésre

Mind a már engedélyezett, mind a jóváhagyásra váró koronavírus elleni vakcinák igen magas biztonsági mutatókkal rendelkeznek. Ugyanakkor akad pár olyan betegségcsoport, amelyben az érintett embereket arra kérik
a szakemberek, hogy várjanak még az oltatással. Esetükben azért kell a türelem, hogy több adat álljon rendelkezésre.

Immunhiány esetén az oltás nem javasolt
Angliában még autóban is oltanak, ám akadnak akiknek nem ajánlott a vakcina
Fotó: AFP/Oli Scarff

Akármelyik oltást is engedélyezik először idehaza, terhes vagy szoptató nőknek, immunhiányos embereknek és 17 év alatti gyermekeknek semmiképpen nem javasolt a szer beadása – nyilatkozta lapunknak Nagy Pál orvos. Mint kifejtette, a kutatások mai állása szerint azt sem lehet felelősséggel kijelenteni, hogy a betegségen korábban átesetteknek hasznos lenne az új vakcinák bármelyike. Fenntartásokkal azoknak beadható, akiket már érintett a vírus, de nem volt semmiféle látható tünetük, ugyanakkor esetükben lényegesen nagyobb jelentősége lenne kideríteni, vajon miféle genetikai okok miatt maradtak tünetmentesek – fogalmazott az orvos.

Természetesen jogos a kérdés, miként tudhatja meg egy-egy mostanság oltásra jelentkező ember, hogy tavasszal egészséges volt, vagy csak simán átvészelte a koronavírust. Forrásunk szerint erre roppant nehéz – esetleg lehetetlen – korrektül felelni, hiszen akár kilenc-tizenegy hónap is eltelhet a két esemény között. Bizalomra adhat ugyanakkor okot, hogy ha az érintettet akkor nem terítette le a vírus „éles” változata, akkor most az új, legfeljebb elölt kórokozót tartalmazó gyógyszerek sem tesznek kárt benne.

A jelenlegi pandémia kapcsán szinte egyetlen orvos sem javasolja, hogy immunhiányos személyek is oltást kapjanak. Nekik mindenképpen kerülni kell az olyan vakcinákat, amelyek élő, de legyengített vírust tartalmaznak. Ugyanakkor például a már több országban engedélyezett, Pfizer-féle oltás a koronavírus genomjának csak egy kis darabkáját tartalmazza, erre építve váltja ki a szervezet immunválaszát.

A terhes nők esetében tudottan nagyobb a Covid–19 szövődményeinek a kockázata. Nagy Pál ezzel kapcsolatban idézte az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) nyilvánosan elérhető adatait. Ezek szerint a várandósként koronavírussal fertőzött betegek nagyobb számban részesültek intenzív osztályos és lélegeztetőgépes ápolásban és életmentő beavatkozásokban, illetve többen haltak meg, mint a nem terhes betegek. Hozzátette, a nemzetközi tapasztalatok szerint a gyerekek és a fiatal felnőttek döntő részének szervezetéből már azelőtt kiürül a koronavírus, hogy súlyos betegséget okozna – azaz náluk szintén kerülendő a vakcina beadása.

Három szakasz
 

Szaúd-Arábiába már megérkezett a vakcina
 

Megkezdődött csütörtökön az oltási kampány Szaúd-Arábiá­ban – jelentette be az ország egészségügyi minisztériuma egy nappal azután, hogy a királyságba érkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának első szállítmánya. Az elsőként beoltottak közt volt az egészségügyi tárca vezetője, Taufik al-Rabía is. Az oltási kampány várhatóan három szakaszban zajlik majd: elsőbbséget élveznek a 65 évesek és idősebbek, az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegséggel élők, a második fázisban az 50 év felettieket oltják be, a lakosság többi részére ezt követően kerül sor.
(FP)

Huszonnégy óra múlva hat

Egy új tabletta lehet a Covid–19 ellenszere

Az amerikai Georgia Állami Egyetem Biomedicina Tudományok Intézetének kutatói korszakos felfedezést tettek. Úgy vélik, megtalálták a koronavírus-járvány megállításának módját. Gyógyszerük, a Molnupiravir ugyanis az első szájon át bevehető szer, ami 24 óra alatt képes megakadályozni, hogy a fertőzött személy továbbadja a vírust. Az eredetileg influenza kezelésére fejlesztett hatóanyag a kórokozó szaporodását gátolja meg. A Molnupiravir jelenleg a három fokozatú klinikai tesztelés második fokozatánál tart, vagyis már a koronavírussal fertőzött betegek kapják meg.
(FP)

 Röviden


SZLOVÉNIA: Egy hónappal meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet, ugyanakkor az ünnepi szigorításokról még nem határoztak. Egy nap alatt 1642-vel nőtt a fertőzöttek száma, 43 beteg hunyt el. A pozitív tesztek aránya 25,8 százalék.

SVÉDORSZÁG: A svéd király szerint kudarcot vallottak a járványkezelésben – ez derült ki egy a svéd közszolgálati tévében előzetesen sugárzott interjúrészletből. XVI. Károly Gusztáv sajnálatát fejezte ki, hogy országában nem tudták megvédeni az idősotthonok lakóit. Svédország kitűnt az európai és más nemzetek sorából azzal, ahogy a járványt kezelte, sokáig nem rendelt el karantént úgy, mint más nemzetek. Összesen több mint 7800 haláleset köthető a járványhoz.

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Rekordot döntött szerdán az új fertőzöttek, a halálesetek és a kórházban kezeltek száma is. Mintegy 248 ezer új esetet jelentettek, és több mint 3600-an hunytak el. A Pfizer–BioNTech-vakcinával már oltják a lakosságot, és napokon belül vészhelyzeti engedélyt kaphat a Moderna oltóanyaga is.

BRAZÍLIA: Már meghaladta a hétmilliót a fertőzöttek száma, szerdán több mint 70 ezer új esetet regisztráltak, ami rekordnak számít.


A Worldometers.info adatai szerint világszerte 75 millió a fertőzöttek száma, csaknem 1,7 millióan elhunytak, 53 millióan pedig meggyógyultak. w

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom