Krónika

Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom

Maruzsa Zoltán: A középiskolákban egy hét digitális munkarend után, január 11-én folytatódik a jelenléti oktatás, a téli szünetben minden iskolát és óvodát ki kell takarítani

A sajtóhírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben és az idősotthonokban. A téli szünet után az általános iskolák január 4-én, a középiskolák 11-én nyitnak.

Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom
Hamarosan visszatérhetnek az iskolapadokba a középiskolások
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében meg fogják teremteni a lehetőségét, hogy az idősek és hozzátartozóik kapcsolatot tarthassanak egymással – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette ugyanakkor: a sajtóban megjelentekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben és az idősotthonokban.

Tegnap 2804-gyel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 144, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma így 7381-re nőtt. Jelenleg 7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül 574-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi Ágnes közölte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség bejelentése szerint december 21-én dönthetnek a Pfizer által fejlesztett vakcina engedélyéről. Ha megkapja az engedélyt, már december végén érkezhet az országba egy kisebb mennyiség, amelyből a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók oltását meg lehet kezdeni. Jelenlegi tudásuk szerint a fertőzés átvészelése körülbelül 6 hónapos védettséget biztosít. Így azoknak, akik a tavaszi hullámban betegedtek meg, azoknak ajánlott lesz a védőoltás beadatása.

A téli szünet után az általános iskolák ja­nuár 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után, január 11-én folytatódik a jelenléti oktatás – jelentette be Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár. Elmondta, hogy a téli szünetben minden iskolát és óvodát ki kell takarítani, ahol szükséges, a munkába a honvédséget is bevonják. A köznevelési intézmények januárban is megkapják a fertőtlenítőszert, amelyből 300 ezer liter áll rendelkezésre. Maruzsa Zoltán jelezte, hogy a testhőmérséklet-méréseket továbbra is végezni kell, a pedagógusok, iskolai dolgozók január 2–3-án az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain önkéntesen és térítésmentesen koronavírus-tesztelésen vehetnek részt.

A járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Közölte, szerdától a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a zárt vezetőfülkéjében.

Kapcsolódó írásaink