Krónika

Olaszországot lezárják az ünnepekre

A tömeges mozgás elkerülésére a hétvégétől szigorú ellenőrzést vezetnek be a repülőtereken, vasútállomásokon, valamint a vásárlóutcákban is, december 24-től pedig Olaszország teljes lezárása várható egészen január 3-áig - közölte a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter csütörtökön.

Olaszországot lezárják az ünnepekre
December 24-től egészen január 3-áig bezárkózik Olaszország
Fotó: AFP/Alessandro Bremec

Francesco Boccia úgynevezett tartományügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány az ország teljes lezárására készül az ünnepek alatt.

A végleges szigorító intézkedéseket a miniszterelnök pénteken vagy szombaton jelenti be. Sajtóértesülések szerint december 24. és december 26. között, valamint december 30. és január 3. között az ország egész területén egész napos kijárási tilalmat rendelnek el, leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Más értesülések szerint a korlátozásokban nem lesz szünet, és egészen vízkeresztig, tehát január 6-ig eltarthatnak.

Ezt megelőzően december 21-től életbe lép a tartományok közötti közlekedés tilalma. A hétvégén ezért jelentős mozgás várható a közlekedésben: a repülőtereken, vasútállomásokon és autósztrádákon kiemelt forgalommal számolnak. Advent utolsó hétvégéjéről van szó, ezért vásárlók tömegei várhatók a városok központjaiban is, annál is inkább, mivel a kereskedelmi központok zárva tartanak, az üzletek viszont este kilencig nyitva lesznek. A hatóságok el akarják kerülni a múlt hétvégén történteket, amikor tömegek lepték el a vásárlóutcákat a biztonsági távolság mellőzésével, és a rendőrséget kellett bevetni az emberek terelésére.

Az olasz kormány az ország teljes lezárására készül az ünnepek alatt
Az olasz kormány az ország teljes lezárására készül az ünnepek alatt
Fotó: AFP/Alessandro Bremec

Péntektől szigorú ellenőrzéseket indítanak a tömörülések elkerülésére: a belügyminisztérium 70 ezer rendőrt és katonát küld az utakra és utcákra, drónokat is bevetnek a gyalogos és járműközlekedés szabályozására.

A vásárlóutcákba korlátozott számban engedik majd be az embereket, Milánó központjában egyirányú közlekedést vezetnek be a gyalogosok számára is, az autósztrádákon még a pihenőhelyeken is igyekeznek feloszlatni a tömörüléseket. Az intézkedések szerint minden járműben csak két személy tartózkodhat, ha nem egy háztartásban élőkről van szó, és minden esetben kötelező a szájmaszk használata az autókban is. Az előírások megsértése négyszáztól ezer euróig terjedő bírságot von maga után.

Külön utat jár az északkeleti Veneto tartomány, ahol december 19. és január 6. között minden nap délután két órától lezárják a tartományt: délelőtt minden működni fog, délután viszont mindent leállítanak, tilos lesz a városok, települések közötti közlekedés, és a tartomány külső határait is lezárják.

Olaszországot lezárják az ünnepekre
Olaszországot lezárják az ünnepekre
Fotó: AFP/Matteo Trevisan

San Marino Köztársaság zárás helyett az ünnepek alatt feloldja a korábbi korlátozásokat. A több mint 33 ezer lakosú miniállamban húsz fertőzött van kórházban, öten lélegeztető-gépen.

Az olasz egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint egy nap alatt 18 236 új beteget szűrtek a korábbi valamivel több mint 17 ezerhez képest, több mint 185 ezer teszteléssel. Az elvégzett tesztek és az azokon szűrt fertőzöttek aránya továbbra is tíz százalék alatt van. Folyamatosan csökken a kórházban kezeltek száma, amely továbbra is meghaladja a 26 ezret. Intenzíven 2855 beteg van. Február óta több mint 1,9 millió fertőzöttet szűrtek, közülük több mint 1,2 millióan gyógyultak meg.

Egy nap alatt 638-an haltak meg a korábbi 680 után, így a halottak száma elérte a 67 220-t.


Lettországban szigorítanak a korlátozásokon

Lettországban a koronavírus-járvány miatti korlátozások ünnepek alatti szigorításáról döntött a kormány csütörtökön.

Az újabb korlátozások értelmében a kiskereskedéseknek a létszükségleti cikkeket árusító boltok kivételével december 19-től január 11-ig be kell zárniuk. Szintén nem tarthatnak nyitva a szépségszalonok, illetve a szaunák.

A múzeumoknak, a könyvtáraknak, a sportkluboknak és az edzőtermeknek pedig december 21-től kell zárva tartaniuk.

Az állami vállalatokat és intézményeket utasították arra, hogy a lehetőségekhez mérten igyekezzenek otthoni munkavégzésre átállni. Az iskolai tanítást távoktatás formájában folytatják, illetve meghosszabbították a karácsonyi szünetet.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban 28 535 az azonosított koronavírusos fertőzöttek és 394 az elhunytak száma.

A 2,8 millió lakosú, szomszédos Litvániában eddig 103 028 fertőzöttet jelentettek, akik közül 933-an haltak meg a betegségben.

A harmadik balti államban, az 1,3 millió lakosú Észtországban 20 004 a regisztrált fertőzöttek száma, és a járvány eddig 164 ember életét követelte.

Kapcsolódó írásaink