Krónika

Kiderült, mikor kezdik el oltani az egészségügyi dolgozókat

Már december végén elkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása a kijelölt oltópontokon Magyarországon - mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Kiderült, mikor kezdik el oltani az egészségügyi dolgozókat
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetőjének szavai szerint egyre reménykeltőbb hírek érkeznek a vakcináról: december 21-én dönthet az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer oltóanyagának engedélyezéséről, ezután kezdődhet az oltóanyag kiszállítása és indulhat az oltás Magyarországon is.

Hozzátette, a kormány más oltóanyaggyártók - az AstraZeneca, a Janssen, a CureVac és a Moderna - vakcináiból is lekötött 17,5 millió adagot. A gyógyszerészeti hatóság emellett vizsgálja az orosz és a kínai vakcina felhasználási lehetőségeit is.

Galgóczi Ágnes újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kórházakban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom, a kórházak ugyanakkor a haldoklókhoz és szülő nőkhöz kötelesek a hozzátartozókat beengedni.

Az osztályvezető arra a kérdésre, hogy mennyi időnek kell eltelnie az influenza elleni és a koronavírus elleni védőoltás beadása között, alkalmazható-e a kettő együtt, valamint igaz-e, hogy bizonyos előrehaladottabb stádiumú alapbetegségek esetén nem ajánlott a vakcina, azt közölte: minden egyes oltóanyag egyedi engedélyt kap, a készítmény nyilvánossá váló alkalmazási előiratában minden, a vakcina felhasználásával kapcsolatos adat megismerhető lesz.

Galgóczi Ágnes hangoztatta, hogy akinek a koronavírustesztje pozitív eredményt mutat, annak ezt jeleznie kell a háziorvosának. Ezután járványügyi intézkedés következik, a fertőzöttet elkülönítik - mutatott rá.

A szakember a járványügyi adatokat ismertetve elmondta: az elmúlt 24 órában 2982 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 291 549-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 157 többségében idős, krónikus beteg, velük együtt már 7538-en hunytak el a betegséggel összefüggésben.

Kórházban 7522 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an szorulnak gépi lélegeztetésre - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy Magyarországon az eddig igazolt fertőzöttek 56 százaléka nő, 44 százaléka férfi, az átlagéletkoruk 45 év, az elhunytaké 75 év.

Szólt arról, hogy az 50. héten 29 725 embernél igazolódott a koronavírus-fertőzés, a fertőzöttek 23,1 százaléka a 40-49 év közötti, 17 százaléka a 65 év feletti korosztályba tartozik, 4,5 százaléka gyermek.

A fertőzéssel a települések 96 százaléka érintett, az 50. héten regisztrált esetek 13 százaléka Budapesten, 11 százaléka
Pest megyében, 4 százaléka Hajdú-Biharban volt, a legkevesebb fertőzöttet, 3 százalékot Hevesben igazoltak - mondta el.

Galgóczi Ágnes jelezte: a 49-ről az 50. hétre a legnagyobb arányban Somogyban nőtt a nőtt az új esetek száma, ahol 17 százalékkal több fertőzöttet azonosítottak. Baranyában 7, Fejérben 4 százalékkal nőtt, Nógrádban gyakorlatilag nem változott, a többi megyében csökkent az esetszám.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet a védelmi intézkedések fontosságára. Arra kérte az embereket, kerüljék a zsúfolt helyeket, tartsák be a maszkviselési, higiéniai szabályokat.

Még többen használhatják ingyenesen a közösségi

Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf azt mondta: a kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja, egyben ezzel is elismeri az érintett területeken dolgozók munkáját.

Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a dolgozó a veszélyhelyzettel összefüggően vagy a koronavírus-járvány következményeinek ellátása érdekében lát el feladatokat - emelte ki az ORFK szóvivője.

Szintén a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását is - folytatta Gál Kristóf. Hozzátette: az erről szóló kormányrendelet már olvasható a Magyar Közlönyben.

Az év végén, december 28-án 18 óra és január 1-jén reggel 6 óra között az amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni, felhasználni - fűzte hozzá. Aki ezeknek a pirotechnikai termékeknek a forgalmazására, birtoklására, illetve felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi, akár 150 ezer forinttal is büntethető szabálysértést követ el - jegyezte meg.

Hozzátette: a szentestére vonatkozó szabályokról hétfőn várható döntés.

Gál Kristóf tájékoztatása szerint a rendőrök szerdán a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt országszerte 221 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 880 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben.

A szerdai maszkviseléssel kapcsolatos intézkedések közül 196 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. Közülük 53 embert figyelmeztettek, 72 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 71 feljelentést tettek.

Emellett a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken szerdán 3, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 22 emberrel szemben léptek fel a rendőrök maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt - ismertette az ORFK szóvivője.

A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 619 rendőri intézkedésre volt szükség országszerte. Ezek közül 165 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 454 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Gál Kristóf elmondta: a budapesti rendőrök szerdán egy IX. kerületi étkezdét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy az ott tartózkodó tulajdonos és három alkalmazottja nem viselt maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki és az étkezdét közigazgatási hatósági intézkedésként 30 napra bezárták.

A kormányrendelet hatályba lépése óta már száz üzlet, vendéglátóhely, illetve szolgáltató ideiglenes bezáratását rendelték el a szabályok be nem tartása miatt - ismertette.

Az ORFK szóvivője közölte: a kijárási tilalmat szerdán 311-en szegték meg, közülük hárman nem tartották be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést. A kijárási korlátozást november 4-étől vezették be, amelyet a kijárási tilalom november 11-étől váltott fel. November 4. óta a rendőröknek 13 741 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarországon személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők közül 74-et helyszíni bírsággal sújtottak, egyet pedig figyelmeztettek. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 7732 rendőri intézkedésre volt szükség.

A hatósági házi karanténban lévőket a rendőrök szerdán 16 079 alkalommal ellenőrizték személyesen a helyszínen, és újabb 5745 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 44 248 ember járványügyi megfigyelése illetve elkülönítése van hatályban. Közülük 4361-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Kapcsolódó írásaink