Krónika

Külföldi kutatók előtt is nyitott az óriásteleszkóp

Szuperérzékeny

Kína megnyitja a külföldi kutatók előtt óriásteleszkópját, és 2021-től fogadják azon külföldi kutatók kéréseit, akik méréseket szeretnének végezni a műszerrel.

A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) nevű rádiótávcső a valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb rádióteleszkóp. A Délnyugat-Kína hegyei között lévő óriásteleszkóp a Puerto Ricó-i összeomlása után az egyetlen ilyen kaliberű eszköz, amely külföldi asztronómusokat fogad. Az Arecibo obszervatórium egytányérú, nagy rádióteleszkópjának előbb elszakadt egy segédkábele, majd az egyik fő acélkábele pattant el, további sérüléseket okozva. A Kujcsou tartományban lévő Pingtangban található kínai teleszkóp háromszor érzékenyebb, mint az amerikai. Körülötte öt kilométernyi rádiómentes zóna terül el, ahol sem mobiltelefonok, sem számítógépek használata nem engedélyezett. Több mint tíz ország és régió kutatói terveznek megfigyeléseket a teleszkóppal. 

Kapcsolódó írásaink

Óriási teleszkóppal kutatják a sötét energiát

ĀA műszer 5000 különböző galaxis fényét képes párhuzamosan észlelni, pontosan rögzíteni a Földtől való távolságát és lemérni, mennyit tágult az univerzum addig, míg ez a fény eljutott a Földre

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom