Krónika

Újabb 3,9 milliárd forint a Liget zöldfelületeinek megújítására

A Liget Budapest projekt következő zöldfejlesztési ütemének megvalósításáról és finanszírozásáról döntött a kormány. Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása, melynek köszönhetően megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, és az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik. A Kormány által most megítélt 3,9 milliárd forintos fejlesztéssel közel tízezer négyzetméter új zöldfelület jön létre a Ligetben, s további több mint negyvenezer négyzetméternyi parkfelület újul meg - derül ki a Városliget Zrt. által lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Újabb 3,9 milliárd forint a Liget zöldfelületeinek megújítására
A most megítélt támogatásoknak köszönhetően még zöldebb lesz a Városliget
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A rangos nemzetközi díjakkal elismert Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum kivitelezése jó ütemben halad előre, az épületek már szerkezetkész állapotban vannak. A nyitás jövő év végére illetve 2022 tavaszára tervezett időpontjára a két intézményt körülölelő, több mint ötvenezer négyzetméternyi terület teljes körű zöldfelületi megújítása megvalósul, másfélszáz lombos fa, több tízezer cserje és évelő növény kiültetésével.

Ezzel egy különleges, kiemelkedő színvonalú zöldfelületi rekreációs övezet jön létre. A terület rehabilitációja történeti jelentőséggel is bír, hiszen a parkrész rekonstrukciójának tervei a Városliget eredeti, XIX. század eleji terveit jegyző Heinrich Nebbien helyszínrajzainak felhasználásával készültek.

Mindezeknek köszönhetően helyreáll és növényzetében, zöldfelületeiben bővül a Városliget egyik legimpozánsabb és legintenzívebben használt egysége, a Néprajzi Múzeum és az Olof Palme sétány közötti terület, benne a park egykori főbejáratával, a Rondóval.

A fejlesztésnek köszönhetően az indokolatlanul széles – egyes részeken autóút keresztmetszetű – betonutakat feltörik és parkosítják, melyeken modern és hangulatos sétányok jönnek létre. Jó minta erre az Olof Palme sétány keleti szakaszának átalakítása, ahol a 14 méter szélességű burkolatot 6 méterre szűkítették le, a feltört beton helyén közel 5.000 négyzetméternyi új zöldfelületet jött létre.

Folytatódik a Városligeti Promenád kialakítása, amelynek első, a Múzeum Mélygarázs fölött elterülő szakaszát a napokban adták át a nagyközönségnek. A második, a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz kialakításával teljes hosszában sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér, és véglegesen eltűnik innen a hajdani több mint ezer felszínen parkoló autó.

A most megítélt támogatásból megvalósuló, hamarosan elinduló parkfejlesztésben a Magyar Zene Háza közvetlen környezetében ismét látogathatóvá válik a korábbi évtizedekben a Hungexpo irodaházak elhelyezését szolgáló, a közönség elől kerítéssel elzárt terület is, ahol a park eredeti terveit megidéző nagy, tojásdad formájú zöldfelületi egységeket alakítanak ki.

Ezzel több ezer négyzetméternyi, korábban nem látogatható zöldfelületet kapnak vissza a Liget látogatói. A tervezett területen egyedi interaktív, zenei ismeretterjesztő elemek is elhelyezésre kerülnek, melyek különleges élményt nyújtanak majd a látogatók számára. Ilyen elem lesz a zenei tematikát követő Zenei élménykert is, ami a Magyar Zene Házába látogató családok népszerű célpontja lesz.

A Liget Budapest projekt Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtja végre, melynek köszönhetően a park zöldfelülete jelentősen megnő és növényállománya megújul. Városliget fejlesztése során eddig már közel 150.000 m² zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek közel ötszáz lombos fát, több mint 70.000 cserjét és csaknem 140.000 évelőt.

A Liget Budapest Projekt nemcsak Magyarország elmúlt száz évének, de jelenleg az egész nyugati világ s benne Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal elismert világszínvonalú kulturális városfejlesztése. A Városliget tájképi megújítása és a sokszínű kulturális intézményi hálózat megújítása és fejlesztése ütemezetten halad.

A Projekt több éves előkészítést követően a kivitelezés és a sikeres megvalósítás szakaszába lépett. Az fejlesztés eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendenek, már több mint másfél millió látogatót vonzottak az eddig megvalósult fejlesztések.

A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget projektnek köszönhetően több tízezer négyzetméterrel, a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete.

Kapcsolódó írásaink