Krónika

Ázsiába már megérkezett a harmadik hullám

Dél-Koreában és Japánban is rekordmagas számú fertőzést regisztráltak a hétvégén – A téli hullám nagyobb kihívást jelenthet majd a korábbiaknál

Jelentősen megugrott a koronavírus-fertőzések száma az elmúlt időszakban Dél-Koreában és Japánban. Előbbi ország ötfokú riasztási rendszerrel védekezik, míg utóbbi egyelőre nem szigorított.

Ázsiába már megérkezett a harmadik hullám
Japánban a lakosságot egyelőre csak figyelmeztették az otthonmaradásra, az ünnepek közeledtével azonban tömegek vannak mindenütt
Fotó: AFP/Motoki Nakashima

Vasárnap az egymást követő második napon dőlt meg a napi fertőzésszám Dél-Koreában, miután egy nap alatt 1030 fő koronavírustesztje lett pozitív. Hétfőre újabb 718 fertőzésről érkezett hír, hét ember pedig elhunyt. Az ázsiai országot korábban sokat méltatták, amiért a járvány korai szakaszaiban sikeresen megakadályozta a vírus jelentős elterjedését országos zárlat nélkül, köszönhetően a szigorú kontaktkutatási, illetve tesztelési stratégiájának. Most úgy tűnik, megérkezett a járvány harmadik hulláma is, így a hatóságoknak újból fel kell venniük a kesztyűt a vírus ellen – írta a South China Morning Post.

Mun Dzsein koreai elnök a hétvégén bejelentette, mozgósítják a rendőrséget, a katonaságot, valamint a közegészségben dolgozókat. Az ország korábban, még novemberben módosította a távolságtartásra vonatkozó szabályait, és bevezetett egy ötfokú riasztási rendszert, amely a helyi járványmutatóktól függően egyre szigorúbb korlátozásokat ír elő. A legmagasabb, „extrém” szintet két esetben rendelhetik el: ha a lokális átfertőződések száma annyira megugrik, hogy országos kitöréssel fenyeget, vagy ha a napi fertőzésszám meghaladja a nyolcszázat az adott régióban. Szöulban és térségében jelenleg a negyedik legsúlyosabb riasztási szint van érvényben.

Japán úgyszintén a harmadik hullámmal néz szembe, miután a járvány során először kis híján elérte a háromezret a napi fertőzésszám vasárnap. A helyzet a fővárosban, Tokióban a legsúlyosabb.

A szakértők szerint a súlyos esetek száma országszerte emelkedik, jelentős nyomást helyezve az egészségügyre. Mivel arra számítanak, hogy ez a hullám nagyobb kihívást jelent majd a korábbiaknál, a hatóságoknak azt javasolták, a közelgő ünnepek miatt tiltsák be a városok közötti mozgást, valamint zárjanak be korábban a boltok.

A kormány egyelőre nem vezetett be szigorításokat.

Kapcsolódó írásaink