Krónika

A magyarok kétharmada aggódik a járvány miatt

A Corvinus kutatása szerint azok félnek jobban a koronavírustól, akiknek a környezetében már történt fertőzés

Meglehetősen pesszimistán szemléljük a következő hónapokat a koronavírus-járványt illetően.

A Budapesti Corvinus Egyetem két kutatója – Szántó Richárd és Dudás Levente – egy országos reprezentatív mintán, a felnőtt magyar lakosság körében végzett felmérést. A résztvevők 42 százaléka gondolta úgy, hogy valószínűleg megfertőződik a következő fél évben – derül ki az egyetem honlapján olvasható közleményből. Kutatásuk szerint a lakosság kétharmada aggódik a járvány miatt, és mindössze hat százalék nem fél egyáltalán. A 18–24 év közötti korosztály tart a legkevésbé attól, hogy a következő hat hónapban elkapná a vírust, illetve súlyosan megbetegedne, de azok is ők, akik a legkevésbé bíznak abban, hogy a magyar állampolgárok betartják a járványügyi szabályokat.

A megkérdezettek többségénél eddig nem merült fel a fertőzés gyanúja, 2,5 százalék állította, hogy pozitívan tesztelték a koronavírusra. Meglepő adat, hogy 14 százalék gondolja úgy, hogy az elmúlt hónapokban átesett a betegségen (vagy esetleg most is koronavírusos), de ezt teszttel nem igazolta. Ez azt is jelentheti, hogy enyhébb tüneteikkel nem mennek orvoshoz, vagy összetévesztik a tüneteiket más betegséggel. Akiknek a közvetlen környezetében már felütötte a fejét a vírus, általában jobban tartanak attól, hogy maguk is megfertőződnek a jövőben, mint azok, akiknek nincs ilyen családtagjuk, barátjuk, ismerősük.

A járványügyi szabályokat tekintve nagy a támogatottsága a nyilvános intézményekben a kötelező maszkhordásnak vagy például a kötelező fertőtlenítésnek. (A közterületi kötelező maszkhordás támogatottságára a kutatás nem tért ki.) Ám a megkérdezettek majdnem fele (44 százalék) úgy véli, a kormány túlságosan beavatkozik az emberek életébe, és ők az átlagnál kevésbé is támogatják a fenti intézkedéseket. Általánosságban az idősebbek jobban aggódnak a járvány miatt, mint a fiatalok.

Kapcsolódó írásaink