Krónika

Amerikában rábólintottak a Pfizer–BioNTech-vakcinára

Az Egyesült Államokban jövő héten bevetik az ígéretes oltóanyagot – Leállították egy ausztrál készítmény tesztelését, mert hamis HIV-teszteredményeket produkált

Minden jel szerint hamarosan az Egyesült Államokban is forgalmazni kezdik a Pfizer–BioNTech-féle vakcinát. Időközben problémák akadtak egy Ausztráliában kidolgozott oltóanyag klinikai vizsgálata során.

Amerikában rábólintottak a Pfizer–BioNTech-vakcinára
Hosszú sorokban várakoznak az autósok a vizsgálatra Miamiban
Fotó: AFP/Chandan Khanna

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szakértői bizottsága javaslatot tett a Pfizer és a BioNTech közös koronavírus elleni vakcinájának engedélyeztetésére az Egyesült Államokban – tudósított az MTI. A testület távkapcsolással tartott nyilvános ülésén tizenheten támogatták a döntést, négyen ellene szavaztak, egy személy pedig tartózkodott. A végleges határozatot az oltóanyag forgalomba hozataláról az FDA hozza meg, amely általában követi a szak­értői testület egyébként nem kötelező érvényű ajánlásait.

A The Guardian arról ír, ez egyértelműen azt jelzi, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is engedélyezik a vakcinát. Az FDA egyébként már kedden biztonságosnak és hatékonyak minősítette a készítményt, az amerikai egészségügyi minisztérium pedig szerdán azt közölte, a jövő hét elejétől alkalmazni fogják a kórházakban és az idősotthonokban. Az Egyesült Államoknak szüksége is van a vakcinálás mihamarabbi megkezdésére, ugyanis mind a fertőzéseket, mind a halálozásokat tekintve a legsúlyosabban érintett ország a világon. A járvány eleje óta már több mint tizenhatmillióan fertőződtek meg, csaknem háromszázezren pedig elhunytak.

Ismert, az Egyesült Királyságban hétfő óta már zajlik a legveszélyeztetettebb csoportok oltása, Kanada szerdán hagyta jóvá az oltóanyag forgalmazását, az Európai Unió illetékes hatósága pedig december 29-ig tervezi lezárni a vakcina kiértékelését.

A napokban felfüggesztették egy vakcina klinikai tesztelését Ausztráliában. A Queensland Egyetem és a CSL biotechnológiai cég által közösen kidolgozott oltóanyag vizsgálatával azért hagytak fel, mert több résztvevő is hamis HIV-teszteredményt produkált az oltást követően. A CSL közlése szerint az önkéntesek valójában nem fertőződtek meg a HIV-vírussal, ilyesmit nem idézhet elő a vakcina, valamint káros egészségügyi reakciókat sem tapasztaltak.

A fejlesztéskor ugyanis az oltóanyagba beleépítették a HIV-vírus egyik proteinjének a töredékét, amely bár nem jelentett semmilyen egészségügyi kockázatot, részleges antitestválaszt váltott ki az emberekből. Így azok a HIV-tesztek, amelyek éppen ezeket az antitesteket keresik, hamis eredményt mutatnak. A hatóságok szerint ez a kockázat ismert volt.

A fejlesztést tudományos javaslatra nem folytatják, pedig egy szakértő arról beszélt, a probléma orvosolható lenne, csakhogy ellenanyagra most van szükség. A CSL oltóanyaga egyike volt a négy fejlesztés alatt álló vakcinának, amelyekre az ausztrál kormány megrendelést adott le, összesen 51 millió adagot biztosítottak volna az ország számára.

Angliában már folyik a tömeges oltás
 

Londonban a középiskolások körében terjed leginkább a vírus, ezért sok diákot szűrnek
 

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtök este jelentette be, hogy a Londonban és környékén élő középiskolás diákokat hamarosan tömeges koronavírus-szűrésnek vetik alá – írta az MTI. A tárcavezető elmondta, a legutóbbi adatok alapján a 11–18 éves korosztályban terjed a leggyorsabban a fertőzés. (A brit közoktatásban a diákok tizenegy éves korukban kezdik a középiskolát.) A tömeges szűrési program egyelőre a főváros hét legfertőzöttebb kerületére és két szomszédos megyére, Kentre és Essex Londonnal határos térségeire terjed ki. Minden tanulót teszt elni kell, függetlenül attól, vannak-e Covid–19-re utaló tüneteik. Hancock hangsúlyozta, a felnőttek körében stagnál a fertőzés terjedési üteme, de az eddigi tapasztalatokból tudható, ha a fiatalok körében megugrik a fertőzöttek száma, azt a veszélyeztetettebb korosztályokban is az esetek számának emelkedése követheti. A tömeges oltás már 73 kórházban folyik, két nap alatt több mint tízezren kapták meg a vakcinát. A védőoltások beadása a jövő héten a körzeti orvosi rendelőkben, karácsonyig az idősotthonokban is elkezdődik.
(VB)

Vizsgálják hazánkban a kínai szérumot

Péntek reggel megérkezett Magyarországra a kínai oltóanyag dokumentációja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez – jelentette be Szijjártó Péter Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, a magyar szakemberek nekiláthatnak annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként eldönthetik, engedélyt adnak-e a vakcina magyarországi használatára. Kiemelte, az oltóanyag biztonságossága nem politikai vagy ideológiai, hanem szakmai kérdés. Ha a szakemberek pozitív döntést hoznak, azonnal megkezdik a szerződés megkötését a vakcina importjára.

Röviden

NÉMETORSZÁG: Rekordot döntött az újonnan kiszűrt fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak napi száma. Péntekre csaknem harmincezer ember tesztje lett pozitív, valamint kis híján hatszáz halálesetet regisztráltak. A szakértők hangsúlyozzák, hogy az eddigi korlátozások nem voltak kellően hatásosak. A hétvégén rendkívüli tanácskozást tartanak a szövetségi kormány vezetői, és feltehetően újabb szigorításokról döntenek.


BRAZÍLIA: Négy hónapja nem volt olyan magas a napi új fertőzöttek száma Brazíliában, mint ahogy keddről szerdára alakult: több mint 53 ezer esetet jegyeztek fel. A ragály miatt ugyancsak 24 óra alatt, szerdára 836-an haltak meg, velük csaknem 180 ezerre emelkedett a járvány áldozatainak száma. Ennél többen a világon eddig csak az Egyesült Államokban és Indiában haltak meg a vírus miatt.


CSEHORSZÁG: Az egy hónapig tartó csökkenés után ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is – jelentette be Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter. Közölte, szabályozni fogják a vásárlók számát, visszatér az éjszakai kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de a hegyvidéki szállodák és panziók továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselése mindenütt.


HORVÁTORSZÁG: Davor Bozinovic belügyminiszter bejelentette, a kormány nem enyhít az ünnepekre. Így zárva maradnak az éttermek és a kávézók, a magánjellegű rendezvényeken pedig továbbra is legfeljebb tízen vehetnek részt. Az országban tovább nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma. Egy nap alatt mintegy 4400 fertőzöttet azonosítottak, hatvannégyen pedig elhunytak.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 71 millióan fertőződtek meg, 1,6 millióan elhunytak, 49,5 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink