Krónika

Szigorításokat kap karácsonyra Szlovákia

December 21-től sok üzlet bezárni kényszerül

Három lépcsőben újabb szigorítások lépnek életbe északi szomszédunkban. Marek Krajcí egészségügyi miniszter a szerdai bejelentéskor közölte, már több mint 2200 egészségügyi alkalmazott van betegállományban a fertőzés miatt.

Igor Matovic kormányfő szerint azért kellett a lezárás eszközéhez nyúlniuk, mert különböző okokból adódóan nem sikerült megvalósítani az országos tesztelések újabb – decemberre tervezett – köreit. Megjegyezte, a lezárás három hétig tart, azaz január 10-ig, de a legrosszabb helyzetben lévő régiókban több héttel is meghosszabbodhat.

Mától be kell zárni az éttermek kültéri teraszait, és csak elvitelre főzhetnek. A templomok, mozik és edzőtermek bizonyos feltételek mellett működhetnek. A második lépcsőben, december 14-től a hotelek, síközpontok csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív tesztet tudnak bemutatni. A harmadik körben, december 21-től pedig az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és a drogériák kivételével minden üzletet és szolgáltatásnyújtó helyet bezárnak, illetve az oktatási intézményekben megkezdődik a téli szünet. Karácsonykor az emberek mozgását nem tiltják meg, de nem javasolják az összejöveteleket. December 28-tól rendszeres tesztelést kezdenek minden ötszáz főnél több alkalmazottal rendelkező gyárban és üzemben.

Míg kedden 2564 PCR-teszt lett pozitív, addig szerdán már 3125, de egy nap alatt csak húszan hunytak el. A tesztek pozitivitási aránya átlépte a húsz százalékot – erről írt a Parameter.sk. Szlovákiában a járvány kezdete óta csaknem 125 ezren kapták el a koronavírust, és 1104-en vesztették életüket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom