Krónika

Pfizer–BioNTech: Kanadában is indul a forgalmazás

 Az észak-amerikai országban első körben a lakosság csaknem negyedét oltják be – A brit hatóságok figyelmeztettek, súlyos allergiások ne adassák be a vakcinát

Zöld jelzést kapott a Pfizer–BioNTech­-vakcina Kanadában. Az Egyesült Királyságban két embernél is allergiás reakciót váltott ki az oltás. A napokban illetéktelenek jutottak hozzá a készítménnyel kapcsolatos adatokhoz.

Pfizer–BioNTech: Kanadában is indul a forgalmazás
A briteknél már napok óta zajlik a legveszélyeztetettebbek oltása
Fotó: AFP/Dan Charity

A kanadai gyógyszerfelügyeleti hatóság is jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását. Az ország a hivatalos tájékoztatás szerint decemberben csaknem kétszázötvenezer, jövő márciusig pedig újabb négymillió adagot kap. Korábban húszmillió adagot rendeltek meg, ami – mivel egy embernek kétszer kell beadni az oltóanyagot – első körben a lakosság mintegy egynegyedének, tízmillió embernek lesz elegendő. A kormány opciós szerződést is kötött 5,6 millió adagra. Mindeközben az országban folyamatban van három másik oltóanyag engedélyezési eljárása is, köztük a Modernáé. Ismert, a héten a világon először az Egyesült Királyságban kezdték el alkalmazni a Pfizer–BioNTech-féle vakcinát.

A modern, mRNS-technológián alapuló oltóanyag a klinikai vizsgálatok alapján 95 százalékban alakított ki védettséget a Covid–19 ellen, ami kiemelkedően magas hatékonyság.

A napokban ismeretlen elkövetők hackertámadást intéztek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ellen, amely során hozzáfértek a vakcinával kapcsolatos adatokhoz is. Ezt maga az EMA jelentette be néhány órával a támadás után. A Pfizer és a BioNTech szerint a tesztekben részt vevő önkéntesek személyes adatai nem szivárogtak ki, az EMA pedig biztosította a cégeket, hogy az incidens nem lesz hatással az engedélyeztetési folyamat ütemtervére. Az ügynökség a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár ez az időpont még változhat.

Az egyelőre nem világos, miként zajlott le a kibertámadás, illet­ve hogy milyen egyéb információk­hoz férhettek hozzá az elkövetők.

A Reuters nemrég arról írt, a világjárvány alatt fokozódott a hackertámadások mennyisége az egészségügyi szervezetek ellen, főként Észak-Koreához, Iránhoz, Vietnamhoz, Kínához és Oroszországhoz köthető hackereket gyanúsítanak azzal, hogy információkhoz, illetve lehetséges gyógymódokhoz próbálnak hozzájutni ilyen módon.

A napokban az Egyesült Királyságban két egészségügyi dolgozónál is súlyos allergiás reakciók jelentkeztek azt követően, hogy megkapták a Pfizer–BioNTech-vakcinát. A brit gyógyszerfelügyelet ezért arra figyelmeztetett, hogy azoknak, akiknél korábban más oltásra, ételre vagy gyógyszerre súlyos allergiás reakció lépett fel, elővigyázatosságból nem szabad beadni az oltóanyagot. Egészségügyi szakemberek a BBC-nek arról beszéltek, az ilyesmi nem szokatlan egyetlen új kezelésnél sem, és a legfőbb, hogy a hatóságok időben figyelmeztetést adtak ki. Chris Smith virológus szerint az oltóanyag-fejlesztésnél arra törekednek, hogy a lehető legtöbb ember számára alkalmas legyen, az egyes, kis számú eseteket nem tudják kiszűrni. A legtöbb vakcinánál az emberek tapasztalnak olyan mellékhatásokat, mint a fájdalom az oltás helyén vagy az enyhe láz, de ez nem szabad, hogy bárkit eltántorítson a beadatástól.

Röviden


OLASZORSZÁG: A nápolyi pénzügyőrség vizsgálatot indított, hogy kiderítse, a dél-olaszországi térségben élő kínai közösség tagjai törvénytelen úton jutnak-e hozzá Kínából érkező vakcinákhoz vagy gyógyszerekhez, amelyek forgalmazását az európai uniós és olasz hatóságok még nem hagytak jóvá. A városban élő ötezres kínai közösség tagjai között feltűnően alacsony a Covid–19-betegek száma, mivel hivatalosan csak öt fertőzöttet regisztráltak. A nápolyi kínai közösség tolmácsa szerint honfitársainak nagy része Kínába tért vissza beoltatni magát, és tagadta, hogy illegális oltóanyaggal kereskednének Nápolyban.

SZLOVÉNIA: A kormány eredetileg úgy tervezte, hogy enyhít a másfél hónapja érvényben lévő szigorú intézkedéseken, de a múlt héten elfogadott ütemterv – amelyben sávokat határoztak meg a napi új esetek és a kórházban kezeltek számára vonatkozóan – ezt nem tette lehetővé. Szombaton tárgyalnak az egészségügyi intézmények vezetőivel és a gazdasági ágazat képviselőivel, csak ezután döntenek.

NÉMETORSZÁG: Csak részsikereket hoztak a korlátozások, így elkerülhetetlenek az újabb lezárások – erről beszélt a szövetségi parlamentben Jens Spahn egészségügyi miniszter, aki szerint a legfontosabb mutatókat tekintve a lehető legrosszabb helyzet alakult ki: a járvány áldozatainak száma „siralmasan” magas. Egy nap alatt több mint 23 600 főnél mutatták ki a vírust, 440-en vesztették életüket.

IZRAEL: December 27-én kezdődik a lakosság tömeges oltása – jelentette be Benjamin Netanjahu miniszterelnök, hozzátéve, az emberek bátorítására elsőként ő oltatja be magát. Az országba először érkező Pfizer–BioNTech-vakcina mellett a Moderna, az AstraZeneca és más cégek termékeit is fel fogják használni.

JAPÁN: Megérkezett a járvány harmadik hulláma
az országba, november óta folyamatosan emelkedik a napi esetszám, tegnapra 2802 fertőzöttet jelentettek. Az embereket arra kérik, legyenek elővigyázatosak, és ne utazzanak sehová az év végi ünnepek idején.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 69,5 millióan fertőződtek már meg, több mint 1,58 millióan elhunytak, 48,2 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Már több mint százötvenezer embert oltottak be a Szputnyik V vakcinával Oroszországban
Fotó: AFP/Yuti Kadobnov

Már több mint százötvenezer embert oltottak be a Szputnyik V vakcinával Oroszországban. A világon elsőként bejegyzett koronavírus elleni oltóanyag az ország régióinak felébe eljutott, és a tervek szerint az oltási kampánynak a hétvégéig az ország összes régiójában meg kell kezdődnie. Oroszországban hosszú ideje ismét magasak a napi esetszámok: tegnapra csaknem huszon- nyolcezerrel nőtt a fertőzöttek száma, és 562-en elhunytak. Jelenleg több mint 490 ezer aktív esetet tartanak számon. Oroszország az abszolút fertőzésszámot tekintve a negyedik legsúlyosabban érintett ország a világon az Egyesült Államok, India és Brazília után.
(VB)

Kapcsolódó írásaink