Krónika

Hatékonynak bizonyult a kínai oltóanyag

Bár még vannak kérdések a Sinopharm gyógyszergyártó oltóanyaga kapcsán,az első vizsgálati adatok biztatók – Finisbe ért az oxfordi készítmény is

Nyolcvanhat százalékos hatékonyságú a kínai állami vakcina az első információk szerint. Egyre biztatóbbak a hírek az oxfordi oltóanyaggal kapcsolatban. Nem követel teljes absztinenciát a Szputnyik-V.

Hatékonynak bizonyult a kínai oltóanyag
Harmincegyezer önkéntes közreműködésével tesztelték a kínai oltóanyagot az Egyesült Arab Emírségekben, és nem merültek fel komoly biztonsági aggodalmak
Fotó: AFP/Wang Zhao

Első alkalommal hozták nyilvánosságra a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó által fejlesztett koronavírus elleni vakcina hatékonysági adatait. Az oltóanyag vizsgálata még szeptemberben kezdődött az Egyesült Arab Emírségekben százhuszonöt ország harmincegyezer önkéntesének bevonásával. A klinikai vizsgálatok harmadik fázisában tizen­nyolc és hatvan év közöttiek kapták meg az oltást, két adagot, huszonnyolc nap eltéréssel. Ennek eredményeit értékelte ki az emírségek egészségügyi minisztériuma, és mint megállapították, a vakcina 86 százalékban alakított ki védettséget.

A tárca azonban nem tért ki az oltóanyag mellékhatásaira, ahogy arra sem, hányan betegedtek meg az önkéntesek közül, illetve hányan estek át a placebokontrollon. Mindössze annyit közöltek, hogy nem merültek fel komoly biztonsági aggodalmak. A Sinopharm oltóanyaga inaktivált vírust tartalmaz, amely az emberi sejtekben nem képes szaporodni, ellenben kiváltja a szervezet immunreakcióját.

Időközben egy független szakértői bizottság megerősítette, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által fejlesztett vakcina biztonságos és hatásos. A The Lancetben publikált tanulmány ugyanis alátámasztotta a korábbi eredményeket: amennyiben az önkéntesek mindkét oltás során nagy dózisú hatóanyagot kaptak, 62,1 százalékban alakított ki védelmet a készítmény. Míg akkor, ha a résztvevők először ötven százalékos, másodszor pedig teljes dózisú vakcinát kaptak, 90 százalékos volt az eredmény. A két módszer átlagából határozták meg a 70,4 százalékos hatékonyságot. Az önkénteseknél nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat, a fertőzötteknél pedig nem alakult ki súlyos betegség. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája a náthát okozó adenovírus legyengített változatát tartalmazza. A vírust genetikailag úgy módosították, hogy az emberi szervezetben ne tudjon teljesen kifejlődni. Az oltóanyag engedélyeztetése folyamatban van az Egyesült Királyságban, és a brit hatóságok abban bíznak, hogy már karácsony előtt jóváhagyhatják a forgalmazását.

Eközben Oroszországban, ahol már zajlik az emberek, főleg az orvosok és tanárok széles körű oltása a Szputnyik-V-vel, a BBC riportja szerint a lakosságban vannak kétségek a készítmény felől. A beszámoló szerint az oltóhelyeken gyakran csak néhány ember jelent meg, és ki kellett dobni a hűtőtárolókból elővett vakcinákat. A Szputnyik-V a fejlesztők szerint 95 százalékos hatékonyságú, és kétszer kell beadni a védettséghez. A napokban derült ki, hogy a maximális hatékonyság érdekében csökkenteni kell az alkoholfogyasztást. A vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója szerint nincs szó totális alkoholtilalomról, csak a fogyasztás észszerű korlátozásáról, amíg nem alakul ki az immunválasz. Hozzátette, ez minden vakcinára igaz, ezért nyomatékosan tanácsolják, hogy mindegyik oltás után három napig tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól.

Kapcsolódó írásaink