Krónika

Ügyeljünk a védekezésre és bízzunk a vakcinában!

A járványügyi szabályok betartására és a védőoltások iránti bizalom fenntartására kérte a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán

Ügyeljünk a védekezésre és bízzunk a vakcinában!
A bevásárlások során is ügyelni kell a járványügyi szabályok betartására
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Galgóczi Ágnes arról beszélt: a védelmi intézkedések nagyon fontosak a fertőzés terjedésének megakadályozásában, ezért a január 11-ig meghosszabbított járványügyi intézkedések betartását kértik.

 Úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány kezdete óta gyökeresen „megváltozott az életünk, teljesen átalakultak szokásaink”, a munkavégzés körülményei, „rákényszerültünk a változásokra, szembe kell néznünk azokkal a bizonytalanságokkal”, amit egy fertőzés okozhat a családban, de „szembe kell néznünk” kockázatokkal és egyéni veszteségekkel is. Ez mindenkinél szorongást, illetve stresszt válthat ki, ami a közelgő ünnepi időszakban még fokozódhat is - jegyezte meg.

Az osztályvezető azt kérte, hogy a karácsonyi készülődés során mindenki fokozottan ügyeljen a járványügyi szabályok betartására, különösen a zsúfolt helyeken, például bevásárlóközpontokban, mert ezek kritikus pontjai a fertőzés terjedésének.

Mint mondta, nagyon fontos a maszkviselés, a szociális távolság és az egyéb higiénés szabályok betartása, de a specifikus védekezés a védőoltás.

Igyekezzünk hiteles forrásból tájékozódni a vakcináról

A hatóságok, illetve a szakemberek azon dolgoznak, hogy a magyar lakosság számára is elérhető legyen a biztonságos és hatékony vakcina a közeljövőben - jelentette ki. Az osztályvezető azt kérte, az emberek bízzanak a szakemberek véleményében és csak hivatalos forrásokból tájékozódjanak az elérhető védőoltásokról, azok hatásairól, illetve az előforduló oltási reakciókról.

A védőoltások már bizonyítottak. Számos fertőző betegség van, amely vakcinával megelőzhető. Magyarországon széles körű bizalom övezi a védőoltásokat. „Kérek mindenkit, hogy ezt a bizalmat továbbra is tartsa fenn!” - mondta a szakember, nyomatékosítva, hogy mindenki csak a szakértők által adott információkra támaszkodva hozzon döntést arról, a koronavírus ellen elérhető vakcinákat igénybe veszi-e.

Emlékeztetett: elindult a vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol előzetesen lehet regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára. Hangsúlyozta: a honlapon az oltási igény felmérése történik, a regisztráció nem kötelez senkit sem arra, hogy igénybe vegye a védőoltást.

Hozzátette: amennyiben lesz engedélyezett és elérhető vakcina, arról folyamatosan tájékoztatást nyújtanak többek között ezen az oldalon is. Szólt arról is, hogy mivel a kezdeti időszakban korlátozott mennyiségű védőoltás áll majd rendelkezésre, az oltási terv alapján először a védekezésben résztvevők kapják meg azt.

Galgóczi Ágnes elmondta azt is, hogy kedden 3221-gyel, 258 588-ra emelkedett a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 160, többségében idős, krónikus beteg, ezzel 6280-ra emelkedett az elhunytak száma. Kórházban 7945 beteget kezelnek, 661-en vannak lélegeztetőgépen.

Az osztályvezető kérdésre válaszolva közölte: még nincs engedélyezett vakcina, de ha lesz, akkor mindenki számára elérhetők és nyilvánosak lesznek a beadás rendjére vonatkozó szabályok, így az is, milyen oltási reakciók alakulhatnak ki. Hozzátette: emellett az oltóorvosnak is kötelező tájékoztatást adnia arról, hogy az oltás milyen hatékonysággal, oltási reakciókkal járhat.

Arra a kérdésre, hogy az általános iskolásoknak is érdemes-e beadatni az oltást, azt mondta, ezt az adott vakcina fogja eldönteni. Mint mondta, a vakcina engedélyezési okirata fogja tartalmazni, mely korcsoportokban lehet a vakcinát felhasználni, és ami a gyermekkorban is ajánlott, azt érdemes lesz beadatni.

 Megnyílt a tornanádaskai határellenőrzési pont

A tájékoztatón az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese bejelentette, hogy a kétoldalú személyforgalom számára megnyílt a magyar-szlovák határon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán levő határellenőrzési pont.

Kiss Róbert alezredes közölte: a szerda reggel hat óra óta nyitva tartó tornanádaskai átkelőn a határforgalom-ellenőrzést és a kétoldalú személyforgalom áthaladását a hatóságok minden nap 18 óráig biztosítják.

Tájékoztatása szerint Magyarország schengeni belső határszakaszán 131 közúti, vasúti, illetve vízi határátkelőhely és határátlépési pont található.

Ebből közúton tíz határátkelőhelyen biztosítják a személy- és teherforgalom számára a beléptetést, kizárólag személyforgalom belépése pedig 31 közúti és két vízi átkelőn lehetséges. Emellett 88 kisebb jelentőségű erdei dűlőutat, turistautat, kavicsos vagy földutat lezártak - tette hozzá.

Kiss Róbert elmondta: kedden a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 219 emberrel szemben intézkedtek a rendőr

Kapcsolódó írásaink

Folytatódik a célzott csoportos tesztelés

ĀAzokat kezdik tesztelni, akik a kormányhivatalokban, járási hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel – hangzott el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján