Krónika

Nyolcvanhat centivel magasabb a Mount Everest, mint azt eddig gondolták

Kínai–nepáli közös akció

Újramérték a világ legmagasabb hegycsúcsát, eszerint 8848,86 méter a Mount Everest (Csomolungma) – olvasható a keddi, közös kínai–nepáli közleményben.

Nyolcvanhat centivel magasabb a Mount Everest, mint azt eddig gondolták
A kínaiak idén, a világjárvány évében is megmászták a csúcsot
Fotó: AFP/Prakash Mathema

A közösen elfogadott érték a két ország által végrehajtott méréseken alapul. A Himalájában álló Everest eddig elfogadott magassága 8848 méter volt, ezt indiai kutatók mérték az 1950-es években, az azóta végzett mérések azonban mindig más eredményre jutottak. Az új hivatalos magassági érték nemcsak a pontosabb módszerek révén változhatott, hanem valóban nőhetett a hegy, többek között a kőzetlemezek elmozdulása miatt, valamint a 2015-ös erős földrengés következtében is, de a globális felmelegedés miatti hóolvadás is csökkenthette a hótakaró vastagságát. Nepál – az ENSZ szerint a világ egyik legelmaradottabb országa – legutóbb önállóan akarta megmérni a hegyet, azonban Hszi Csinping kínai elnök 2019-es látogatása után, végül közös projektet szerveztek Kínával.  Mindkét ország kutatói megmászták a csúcsot, a nepáliak 2019-ben voltak fent, amikor az úgynevezett halálzónában az amatőr mászók forgalmi dugót okoztak. A kínaiak idén, a világjárvány évében mentek fel, övék volt az egyetlen csapat odafent ebben az évben. A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg az Everest magasságát, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert, 2005-ben 8844,43 métert mértek. Emellett 2005-ben 3,5 méteres hóréteget mértek a hegytetőn, továbbá egy méter vastagságú ismeretlen anyagot a kőszikla és a hó között, valószínűleg hó és kavics keverékét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom