Krónika

Hosszú időbe telhet, míg a gyerekek is oltáshoz jutnak

Az Egyesült Államokban őszre várják a kísérletek első eredményeit

Miközben a felnőtt lakosság világszerte bizakodhat, hogy hamarosan vakcinához jut, a gyerekeknek lehet, hogy 2021 végéig várniuk kell. Ugyanis a vakcinákat még alig tesztelték rajtuk.

Az amerikai Pfizer és a német BioNtech, valamint az amerikai Moderna is beadta már engedélykérelmét az Egyesült Államokban és Európában vakcinájuk engedélyeztetésére. Sőt, az Egyesült Királyságban kedden el is kezdődött a felnőtt lakosság oltása a Pfizer-vakcinával. Szintén oltanak már Moszkvában, a Szputnyik–V orosz vakcinával, amelyre 18–60 évesek online regisztrálhattak.  

Ám hiába lesznek hamarosan hozzáférhető oltások egyre több országban, azokat gyerekek egyelőre még biztosan nem kaphatják meg, őket alig vonták be a klinikai kísérletekbe, 12 éven aluliaknál pedig még egyáltalán nem vizsgálták a vakcinák hatékonyságát. A Pfizer októberben már bevont 12–15 éveseket a klinikai vizsgálatokba, elsősorban az Egyesült Államokban, őket hamarosan követi a Moderna gyógyszergyártó is.

A gyerekek nem kicsi felnőttek – erről beszélt Sallie Permar, a Duke University gyermekgyógyásza az NPR amerikai rádiócsatornának. Az immunrendszerük különbözik a felnőttekétől, vannak olyan vakcinák, amelyek kevésbé, mások meg hatásosabbak náluk, mint a felnőtteknél. Azt is vizsgálni kell majd, hogy náluk eltérő dózisra van-e szükség, ugyanakkor Permar szerint a jó hír az, hogy mivel a felnőtteknél hatékonynak bizonyultak az oltások, nem kell majd több tízezer gyereket bevonni a kísérletekbe, hanem a már megszerzett tapasztalatokra is lehet hagyatkozni. Szerinte a gyártóknak minél hamarabb a gyerekeknél is vizsgálniuk kellene a vakcinát, eredmények az Egyesült Államokban jó esetben őszre, az új iskolaév elejére lehetnek, de az is lehet, hogy csak 2021 végére.

Hiába zárultak sikeresen a felnőtteken végzett tesztek, mivel a gyerekek immunrendszere sokkal aktívabb, máshogy reagálhatnak az oltásra. Magasabb láz, izom- és ízületi fájdalmak és fáradtság jelentkezhet náluk – magyarázta a New York Timesnak William Schaffner, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) tanácsadója.

A Philadelphiai Gyermekkórház egyik szakértője ugyanakkor arról beszélt, hogy a védőoltások a legtöbb esetben ugyanolyan jó működnek a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Alkalmanként előfordulhat, hogy más dózis kell nekik, mint például a Hepatitis B-oltás esetében.

A Moderna múlt héten jelentette be, hogy hamarosan 12–17 év közötti gyerekeken fogják tesztelni az oltást. Háromezer gyereket terveznek bevonni. Az alanyok fele a Moderna koronavírus elleni vakcináját kapja majd kétszer, négy hét eltéréssel, az alanyok másik fele pedig placebót. A Moderna vakcináját terhes nőkön sem tesztelték még. Ha elkezdődik a tinédzsereken végzett kísérleti szakasz, akkor minden lányon terhességi tesztet végeznek majd, mielőtt megkapják az oltást. Várhatóan ugyanazt a dózist fogják adni a gyerekeknek, mint a felnőtteknek.

Kapcsolódó írásaink