Krónika

Kinyithattak az üzletek, Kurz tesztelésre buzdít

Enyhítés Ausztriában

A november 17-e óta tartó zárlat után hétfőn kinyitottak az üzletek, és megkezdődött a tanítás az iskolák alsó tagozatain Ausztriában – tudósított az MTI. A 24 órás kijárási korlátozást éjszakaira enyhítették, hétfőtől már csak  20 órától reggel 6 óráig van érvényben.

Újra engedélyezett a szabadtéri egyéni sportolás, kinyithattak a múzeu­mok és a könyvtárak is, de zárva maradnak a színházak, a mozik, szállodák, éttermek, bárok. Sebastian Kurz kancellár és Michael Ludwig, a főváros polgármestere hétfőn felkereste Bécs egyik legnagyobb „tesztutcáját”, ezzel is buzdítva a lakosságot a tesztelésre. Mindkettőjük eredménye negatív lett. Az egy hónapos zárlat miatt napi tízezerről háromezer alá csökkent az új esetek száma. Hétfőn 2263 új fertőzöttet jelentettek, 108-an pedig elhunytak.

Röviden


UKRAJNA: Mérséklődött a fertőzés terjedése, hétfőre kevesebb mint kilencezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt – míg a múlt héten a napi növekmény még 12–15 ezer közötti volt –, viszont ismét nőtt az aktív betegek száma. Kevesebb ember került kórházba múlt héten, mint az azt megelőző héten. Erre augusztus óta nem volt példa.

SZERBIA: Új járványkórház nyílt a Belgrádhoz közeli Batajnicán. Belgrád és Nis után Újvidéken is újra járványkórházzá alakították a sport- és vásárcsarnokokat, itt az enyhébb tünetekkel rendelkezőket helyezik el. Több mint 5800-zal nőtt a fertőzöttek száma, és 58-an elhunytak.

HORVÁTORSZÁG: Egy nap alatt 1886 újabb fertőzöttet azonosítottak, ötvenkilencen pedig elhunytak. Emelkedett a kórházi ellátásra szorulók száma is. Krunoslav Capak közegészségügyi miniszter elmondta, az elmúlt két hétben a fertőzöttek száma százezer főre vetítve elérte az 1554-et, ami a második legrosszabb eredmény az Európai Unióban.

SZLOVÉNIA: Hétfőre 480-nal emelkedett a fertőzöttek száma, és ötvenketten vesztették életüket. Bár a hétvégén kevesebb tesztet végeznek, a pozitív tesztek aránya így is magas, 27,4 százalékos volt. A kórházban kezeltek és a gyógyultak közti különbség nem csökkent érdemben.

Worldometers: Világszerte a fertőzöttek száma 67,6 millió, 1,54 millióan elhunytak, 46,7 millióan meggyógyultak. w 

Kapcsolódó írásaink

Egyre több a súlyos koronavírusos beteg Szerbiában

ĀA Belgrádhoz közeli Batajnicán új járványkórház nyílt, Újvidéken sport- és vásárcsarnokokban helyezik el az enyhébb tüneteket produkáló fertőzötteket Nem enyhül a járvány Szlovéniában és Horvátországban sem