Krónika

Kétnapos online konferenciát tartanak Trianon oktatástörténeti vetületéről

Negyedik alkalommal tart konferenciát Trianon és a magyar felsőoktatás kapcsolatáról a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár december 8-án és 9-én az intézet Zsil utcai székházában.

Kétnapos online konferenciát tartanak Trianon oktatástörténeti vetületéről
Trianonhoz vezető út 1919–1920
Fotó: VERITAS Történetkutató Intézet

A két délelőtti és két délutáni ülésszakon huszonnégy előadás hangzik el, többek között olyan témákban, mint Szent-Györgyi Albert szegedi rektori működése, a soproni Bányászati és Erdészeti Főiskola hallgatóinak részvétele a nyugat-magyarországi felkelésben 1921-ben vagy egyetemi hallgatók részvétele a szerveződő Nemzeti Hadseregben 1919-ben.

A VERITAS Intézet képviseletében előad Joó András, Ligeti Dávid, Dévavári Zoltán, Kissné Bognár Krisztina, Bertalan Péter, Orosz László és Ujváry Gábor. Előadást tart továbbá Varga Tamás, Kohári Nándor, Király Sándor, Sági Éva, Vajda Tamás, Hamerli Petra, Nagy Roland, Batalka Krisztina, Zeman Ferenc, Tóth Marcell, Tasiné Csúcs Ildikó, Osváth Zsolt, Dévényi Anna és Kiss József Mihály.

A tudományos tanácskozást Szakály Sándor, az intézet főigazgatója nyitja meg. A koronavírus-járványra való tekintettel a konferenciát kizárólag online módon lehet követni, a www.veritasintezet.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink

Kisebbségekkel foglalkozik a következő VERITAS-est

Ā„Új partok felé” – A kisebbségbe került magyar közösségek Trianon után, hasonlóságok és különbségek (1920–1941) címmel rendezi soron következő estjét a VERITAS Történetkutató Intézet