Krónika

Káoszt okozott a rekordmértékű havazás Ausztriában

Továbbra is komoly fennakadásokat okoz az erős havazás Ausztria több tartományában, főleg az ország déli részén. A hosszú évek óta nem látott mennyiségben lezúduló hó nyomán kialakult lavinák házakat rongáltak meg, számos út vált járhatatlanná és több ezer háztartás maradt áram nélkül.

Káoszt okozott a rekordmértékű havazás Ausztriában
Hókotrógép próbálja megtisztítani a vasúti síneket Ausztria Tirol tartományában a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű hótól
Fotó: AFP/STR/EXPA/APA

A Kurier hétfői összefoglalója szerint Kelet-Tirolban és Felső-Karintiában annyi csapadék hullott le, amennyi máskor egy egész tél alatt szokott, több helyen is sok éves, évtizedes rekordok dőltek meg. 

A meteorológusok szerint az előttünk álló napokban is erős havazásra kell számítani, legkorábban a hét közepén, talán csütörtök reggelre jöhet enyhülés.

Karintia tartományban vasárnap reggel óta több mint 300 esethez riasztották a tűzoltókat, még hétfőn is számos út járhatatlan volt, és 3000 háztartás maradt áram nélkül.

Tirolban a kidőlt fák és a megrongálódott vezetékek szintén komoly fennakadásokat okoztak az áramellátásban: 3500 háztartásban nem volt elektromos áram.

Kelet-Tirolban a hóhelyzet miatt bezárták az iskolákat, a térségben három lakóházban is súlyos kár keletkezett a lezúduló lavinák nyomán.

Kapcsolódó írásaink