Krónika

Folytatódik a célzott csoportos tesztelés

A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a célzott csoportos tesztelés - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Folytatódik a célzott csoportos tesztelés
Koronavírustesztet végeznek orvostanhallgatók
Fotó: MTI/Rosta Tibor

György István közölte: azokat kezdik tesztelni, akik a kormányhivatalokban, járási hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel. Hozzátette: a tesztelést nemcsak a kormányablakokban dolgozók vehetik igénybe, hanem azok is, akik munkájukból adódóan, például a fogyasztóvédelmi, gyámhivatali ügyintézés miatt találkoznak az ügyfelekkel.

Hangsúlyozta: a tesztelés továbbra is önkéntes és ingyenes. Felidézte: a kormányhivatalokban, járási hivatalokban az ügyfelek, és ügyintézők védelmében már bevezették az előzetes időpontfoglalást, plexilapokat szereltek fel az ügyféltérben és kötelező a maszkviselés. Úgy vélte, ezek alapján „érdekes tapasztalatokat fog adni” a csoportos tesztelés.

Jelezte: a kormány meghosszabbította a lejárt okmányok érvényességét, hogy minél kevesebb személyes ügyintézésre legyen szükség, és kérték, az ügyfelek vegyék igénybe az elektronikus ügyintézést.

Az államtitkár felidézte: az operatív törzs javaslatára a kormány a járvány terjedésének csökkentése, az intézményi dolgozók, gyermekek, ellátottak egészségének védelme, valamint a biztonságos intézményi működés érdekében célzott csoportos tesztelést rendelt el bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, szociális és egészségügyi intézményekben.

Objektum doboz

Mint mondta, a kéthetes tesztelési folyamatban egyetemi hallgatók, kormányhivatali dolgozók és más szervezetek képviselői vettek részt. A tesztelésben 1077 mintavevő csapat dolgozott, egy egység két mintavevőből, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből állt. A tesztelésben 1624 egyetemi hallgató vett részt, ez 812 mintavevő csapatot jelent. Emellett 265 olyan csapat állt fel, amelyet a kormányhivatalok szerveztek védőnőkből, egészségügyi végzettségűekből - tette hozzá. Az államtitkár megköszönte a tesztelésben résztvevők munkáját.

Mint mondta, a tesztelés két héttel ezelőtt indult, annak eredményeiről már beszámoltak, az államtitkár most a második kör eredményeit ismertette.

Megjegyezte: az első körben is elmondták, hogy nagyobb részvételre számított az operatív törzs, mert az érintett szakmacsoportokban mindenkinek biztosították a tesztelés lehetőségét, így a 70 százalékos részvétel relatíve alacsonynak minősíthető.

A múlt heti tesztelés eredményeiről szólva elmondta: a bölcsődékben 8873 tesztet végeztek, 117 eredmény lett pozitív, ami 1,32 százalék. Az óvodákban 39 840 tesztet végeztek, 697 volt pozitív, ami 1,75 százalék. Az iskolákban 83 400 tesztet végeztek, 1542 lett pozitív, ami 1,91 százalékot jelent. A szakképző intézményekben 1,14 százalék volt a pozitivitás.

Az államtitkár elmondta: az egészségügyi és szociális intézmények maguk végezték, saját ütemezésben a tesztelést, ezen a héten nagyobb aktivitással végezték a teszteket, és 20 735 tesztet csináltak.

György István elmondta: a tesztelés második hetében 186 143 tesztet végeztek, szemben az első hét 181 506 tesztjével, azaz összesen a két hét alatt 367 649 tesztet végeztek. Hozzátette: a részvételi arány 63,33 százalék volt.

Összességében a pozitív eredmények aránya az első héten 2,44 százalék volt, a múlt héten pedig 1,98 százalék.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt két hétben az antigén gyorstesztekkel felmérték a bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók átfertőzöttségét, két alkalommal szűrték ki a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében. Elmondta: a szociális otthonok és egészségügyi intézmények maguk szervezik a teszteket, a kormányhivatalok még ezen a héten is biztosítják az ehhez szükséges teszteket.


Müller Cecília: Minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk

Minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk, nagy a valószínűsége, hogy egyszerre többféle oltóanyag is lesz Magyarországon jövő év első negyedévében - mondta az országos tisztifőorvos.

Remélhetőleg nem kell túl sokat várni a koronavírus elleni vakcinára, és az a közeljövőben a magyar embereknek is elérhetővé válik - közölte Müller Cecília.

Szavai szerint az oltóanyag „óriási új eszköz lesz a járvány kezelésében”, a magyar kormány minden lehetőséget megragad, hogy tájékozódjon a világon fejlesztett vakcinákról, és megteremtse a hozzájutás lehetőségét az úgynevezett „befutó”, azaz a harmadik klinikai fázis próbája alatt álló készítményekhez, amelyekből ma nagyon sok van a piacon.

A tisztifőorvos megjegyezte: a magyar hatóságok tanulmányozzák az orosz vakcina dokumentációját és valószínűleg a héten az egyik kínai oltóanyag, „egy egészen más típusú vakcina” dokumentációja is megérkezik.

Müller Cecília elmondta, a vakcinainfo.gov.hu internetes oldal hamarosan indul, ezen lehet jelentkezni, ha valaki beoltatná magát. Az oldalon egyéb információ is olvasható majd a védőoltásokról.

Megismételte: a 60 éven felülieket levélben kereste meg az oltással kapcsolatban, amely mellé egy regisztrációs lapot és egy válaszborítékot csatoltak, így az igénylést térítésmentesen lehet visszaküldeni.

A járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, az elmúlt héten elvégzett, célzott tesztelések számát is feltöltik az adatbázisba, így az összes elvégzett teszt már 2 149 291 lesz. A tesztelések a közigazgatásban dolgozókkal folytatódnak - mondta -, hozzátéve, az eljárásrend nem változik: akinek pozitív a tesztje, azt el kell különíteni, s jelentkeznie kell a háziorvosnál.

Müller Cecília elmondta, vasárnapra az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a negyedmilliót, számuk 254 148; új fertőzött 3870 volt, 116-an meghaltak. A legfiatalabb húszéves volt, a legidősebb 98, és mindannyian valamilyen krónikus betegségben szenvedtek - mondta.

Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: a kórházak terheltsége egyelőre nem csökken, 7932 embert ápolnak kórházban, 674-en szorulnak lélegeztetésre. Ez - mint mondta - jelentősen megterheli az ellátórendszert, a cél továbbra is az, hogy csökkentsük ezt a terhelést. Aki tehát tünetet észlel magán, maradjon otthon, hogy ne adhassa tovább a fertőzést.

Leszögezte: Magyarországon minden tárgyi és kezelési feltétel adott a koronavírusos betegek ellátásához, de „az egészségügyi személyzet fáradt, sok a munkája”. Ezért minden erővel arra kell törekedni, hogy megvédjük és karbantartsuk egészségünket - fűzte hozzá.

Közölte: az operatív törzs hétfőn reggel is összeült, és a szakemberek javaslatainak figyelembevételével megtette javaslatát a karácsonyi ünnepekre vonatkozó járványügyi intézkedésekre. A döntésről Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztat a nap folyamán - mondta.


886 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt a hétvégén

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 886, ebből a tízezernél több lakosú településeken 768 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 11 602 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A rendőrök a hétvégén a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt 768 emberrel szemben léptek fel. Ez a megelőző hétvégéhez képest 31,2 százalékos emelkedést jelent - jegyezte meg.

Hozzátette: a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 41 emberrel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 77 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 558 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 152 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 406 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalmat az elmúlt két napon 1361-en szegték meg, további 4 ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be.

A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 10 530 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Az elmúlt két napon is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 197 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 7049 alkalommal intézkedtek.

A hétvégén 57 215 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Szombaton és vasárnap 18 554 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így 47 124-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3835-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A járvánnyal összefüggésben március óta 492 bűncselekmény miatt indult eljárás, az ügyekben eddig összesen 98 gyanúsítottat hallgattak ki - ismertette.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: vannak olyan élethelyzetek, amikor forgalmi okból, például baleset vagy útlezárás miatt nem ér haza valaki 20 óráig, ezekben az esetekben méltányosságból eltekintenek a szankciók alkalmazásától. Ugyancsak kérdésre válaszolva két konkrét esetet említett: nem büntettek meg egy embert, akinek hazafelé tartva meghibásodott az autója és egy másikat sem, aki még a jogszabály hatályba lépése előtt vásárolt repülőjegyet és kijárási tilalom ideje alatt a reptérre tartott.

Hangsúlyozta: a kijárási tilalom célja a fertőzés terjedésének megakadályozása, lassítása és kérte a szabályozás betartását mindenkitől az emberek életének, egészségének és testi épségének megóvása érdekében.

Kapcsolódó írásaink