Krónika

A teljes immunitásért időnként meg kell ismételni az oltást

Hiába van meg a vakcina, az Egyesült Államokban még néhány kemény hónapra számítnak a tudósok, akik ismét felhívták a figyelmet maszkhasználat fontosságára

Rossz hírrel álltak elő amerikai tudósok: szerintük hiába jön a vakcina, áprilisig kétszeresére nőhet a koronavírusban elhunytak száma az Egyesült Államokban. Brit orvosok szerint az oltást időnként meg kell ismételni.

A teljes immunitásért időnként meg kell ismételni az oltást
Fotó: AFP/Chandan Khanna

Nem túl biztató az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) kutatócsoport becslése, miszerint a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott Egyesült Államokban április 1-jéig a duplájára emelkedhet a vírus okozta betegségben elhunytak száma. Hozzátették: ha nagyon gyorsan és célzottan oltanak, akkor addig tizennégyezer életet tudnak megmenteni. Viszont, ha a maszkhasználat univerzálissá válna, 66 ezerrel kevesebb életet követelne a járvány áprilisig, és az egészségügyi ellátórendszeren lévő terhet csökkenthetnék a járvány lassításával. A közleményt kiadó kutatócsoport számításai során figyelembe vette, hogy már december elején elkezdődhetnek az oltások. „Az oltások elindulásával 2021-ben elkezdjük a visszatérést a normális élethez, de még így is néhány nagyon kemény hónap elé nézünk” – mondta az IHME igazgatója, Christopher Murray. Szerintük áprilist követően kezd majd igazán látszani a vakcina hatása. A már említett maszkviselés különösen fontos lenne, mivel télen a járvány eldurvulhat. Pénteken már 227 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban, és 2600-an haltak meg.

Kétségtelen, nagy előrelépés a világnak, hogy a rettegett koronavírus ellen végre megkezdődhet a védekezés, méghozzá tömeges oltások formájában. Abban viszont, hogy a vakcina mennyi időre ad védettséget a betegséggel szemben, még a tudósok körében sincs egyetértés. Mivel a koronavírus elleni oltóanyagot kevesebb, mint egy év alatt, rohamtempóban készítették el, egyelőre nem ismert hosszú távú hatása, vagyis az, hogy mennyi időre ad védettséget az oltóanyag. Elvégre ha épp nincs pandémia, egy oltóanyag kifejlesztése évekig, de akár egy évtizedig is eltarthat.

Egy angol tanulmány szerint az immunitás idejével kapcsolatban még bizonytalanok a szakértők, abban biztosak, hogy az oltást időnként meg kell ismételni, mint a legtöbb koronavírusnál.

Azonban míg a legtöbb ilyen jellegű betegségnél a védettség legalább hat, de van, hogy 24 hónapig is eltarthat, ennél a vírusnál ez sokkal rövidebb idő, nagyjából három hónap.

A tanulmány szerint az oltás beadása után átlagosan 28 nap múlva alakul ki a védettség az emberek nagy részénél. A szakemberek tapasztalatai szerint rövid távon, de magas fokú védettség érhető el a koronavírus elleni vakcinával.

Röviden
 

Ukrajna: Nem lassult számottevő a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint 11 500 új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, és ismét nőtt az aktív betegek száma. Az elmúlt napon 813 306-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 167 esettel 13 588-ra.


Portugália: Karácsonykor enyhítenek a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon, de szilveszterkor újra szigorítanak, hogy megelőzzék a tömeges megfertőződés veszélyével járó népes ünnepléseket. Az utazási korlátozásokat december 23. és 26. között feloldják, és 24-én, valamint 25-én az éjszakai kijárási tilalom nem este 11 órakor kezdődik, hanem csak hajnali kettőkor.


Ausztria: Harmadik napja zajlanak Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó önkéntes tömeges tesztelések, de a kezdeti érdeklődés vasárnapra alábbhagyott, már szombaton is jóval kevesebben keresték fel a tesztállomásokat. Bécsben szombaton mindössze 21 329-en jelentek meg a szűréseken, miközben az állomások napi kapacitását 150 ezer főre tervezték.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 67 millió a fertőzöttek száma, több mint 1,5 millióan elhunytak, 46 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink