Krónika

Jelentősen emelkedett hazánkban a gyógyultak száma

Magyarországon az elmúlt 24 órában 162, többségében idős, krónikus beteg hunyt el a koronavírus következtében, és újabb 6697 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

Jelentősen emelkedett hazánkban a gyógyultak száma
Mintát vesznek dolgozók orrnyálkahártyájáról a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló tesztelésen a Budafok-Tétényi Önkormányzat Egyesített Bölcsődéjében
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kormányzati portálon azt írták: 250 278-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 5868-ra emelkedett, a gyógyultak száma 71 682.

Az aktív fertőzöttek száma 172 728. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti.

Kórházban 7709 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 50 283-an vannak, a mintavételek száma 1 941 724-re emelkedett.

Közölték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. Összesen 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44 százaléknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett nagycsoportos tesztek eredményéhez. A tesztelés újabb körének eredményeiről hamarosan beszámolnak. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés első körének 181 506 mintája is hozzáadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz.

Kiemelték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések.

Hétfőn várható döntés arról, milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre - közölték.

A kormány mindent lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és hamarosan indul a honlap, ahol lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók.

Kapcsolódó írásaink